OSLO: – Vi vet at dette er en sint utgave av E. coli-bakterier fordi mange syke har fått nyresvikt. I Tyskland kjenner vi til at det er over 500 tilfeller av komplikasjonen HUS, som er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer, sier seniorrådgiver Line Vold ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet til NTB.

Kinesiske forskere advarte torsdag om at E. coli-bakteriene tilhører en ny stamme som er svært smittsom og farlig. Bakterievarianten gir kraftig diaré, men kan også forårsake blødende tykktarmsbetennelse og nyresvikt.

– Det er en alvorlig tilstand, men de aller fleste blir friske, beroliger Vold.

Hygiene og smitteråd

Så langt er 18 personer døde etter utbruddet i Tyskland, 17 av dem i Tyskland og én i Sverige. Flere enn 2.000 mennesker er smittet av den nye E. coli-bakterien. Og mens jakten på smittekilden fortsetter, ber norske helsemyndigheter nordmenn som skal ut og reise om å følge med på smitteråd i det landet man besøker.

– Først og fremst dreier det seg om Tyskland. Her rådes man til ikke å spise agurk, tomat og salater, sier Line Vold.

Er man først blitt sjuk, er det tydeligste symptomet på mulig smitte blodig diaré i løpet av de to første ukene etter at man har vært i Tyskland.

– Vi oppfordrer folk som har vært i Tyskland, og som blir syke, om å ha en lav terskel for å oppsøke lege, sier Vold.

Mysterium

I Tyskland ble det onsdag og torsdag registrert 199 nye sykdomstilfeller. Det færre enn tidligere, og ifølge tyske leger en mulig indikasjon på at utbruddet er i ferd med å stabilisere seg.

Foreløpig er smittekilden et mysterium, selv om tyske helsemyndigheter for lengst har pekt ut agurk, tomat og salat som sannsynlige syndere.

– Det er ikke godt å si hvorfor det er så vanskelig å finne smittekilden i dette tilfellet. Det gjøres en betydelig innsats i Tyskland og etterforskningen så langt peker mot salat, agurk eller tomat. Generelt er det vanskeligere å finne smittekilden om det er en vanlig matvare enn om det er noe som ikke så mange spiser, sier Line Vold.

– Dette er et møysommelig arbeid, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, sier Vold.

Mistanke i Norge

Det kanskje mest spesielle med E. coli-utbruddet denne gangen er overvekten av kvinner blant de syke. Mens det vanligvis er barn som får sykdom med nyresvikt, står voksne kvinner for 70 prosent av HUS-tilfellene denne gangen.

– Vi vet ennå ikke hvorfor det er slik. Det kan skyldes at smitten spres gjennom matvarer som kvinner spiser oftere enn menn, eller at det er helt spesielle egenskaper ved bakterien. Man har hatt mistanke om at salat, tomat og agurk kan være kilden, og dette kan stemme med kjønnsfordelingen ettersom kvinner oftere spiser slike grønnsaker enn menn, sier Line Vold.

Det er ingenting som tyder på smitte i Norge. Den 40 år gamle mannen som er innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand, er ikke blitt sykere og nærmer seg utskriving, trolig i løpet av neste uke.

Foreløpig vet man ikke om 40-åringen er smittet av den samme tarmbakterien som herjer i Tyskland. Svarene kommer enten fredag ettermiddag eller over helgen.

– Dette er fremdeles et mistenkt tilfelle. Det er ikke mistanke om at det er mat i Norge som har gjort ham syk. Han har en link til Tyskland, sier Line Vold.

108 tilfeller i 2009

Hun forteller at O104-varianten som har brutt ut i Tyskland, også er sett i Norge tidligere.

Også Norge har hatt utbrudd med aggressive varianter av E coli bakterien. Under utbruddet i 2009 hadde vi å gjøre med en annen hissig variant, kalt SF O157. Halvparten av dem som ble smittet, fikk nyresvikt.

I 2010 ble det registrert 51 tilfeller av såkalt EHEC-infeksjon i Norge, 108 under utbruddet året før. Normalen ligger et sted mellom 30 og 50 tilfeller i året.