På en Nord-Norge turné der olje— og energiministeren oppfordrer landsdelen til å melde seg på når oljeindustrien er på vei nordover, spisser Moe argumentasjonen mot miljøbevegelsen. Han lover å bekjempe Lars Haltbrekken og Frederic Hauges verdensanskuelse med «fakta» og etterlyser flere stemmer i samfunnsdebatten om olje og miljø. Statsråden har sett seg lei på motstanden fra miljøbevegelsen mot å investere i nytt høyspentnett, vannkraftverk og vindmølleparker.

— Jeg opplever at miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål. Det går ikke i hop å både ha en ambisjon om mer fornybar energiproduksjon og samtidig nekte å ta konsekvensene av det, sier Borten Moe til NTB.

Han mener det er et «paradoks» at det i den norske samfunnsdebatten er et motsetningsforhold mellom det å være for olje og gass og å være miljøvennlig og foroverlent.

— Det er altfor få som altfor lenge har fått lov til å definere vårt verdensbilde rundt disse spørsmålene. Vår samfunnsdebatt har veldig godt av nye måter å se dette på. Jeg vil møte deres verdensanskuelse med fakta, sier Moe som også oppfordrer akademia til å melde seg på i denne debatten. (©NTB)