Les alt om Oscar

Svenske Mikael Persbrandt spiller hovedrollen i Susanne Biers film, sammen med Trine Dyrholm og Ulrich Thomsen.

Tidligere i år ble filmen, som på engelsk bærer tittelen «In a Better World», også belønnet med en Golden Globe-pris.

Den danske filmen er hittil vist i over 50 land og forteller historien om en lege som pendler mellom et ekteskap som er i ferd med å rakne hjemme i Danmark og arbeid i en kaotisk flyktningleir i Afrika.

Nominert tidligere

Bier hadde sitt gjennombrudd med filmen «Den eneste ene» i 1999 og laget tre år senere dogmefilmen «Elsker dig til døde» og i 2004 «Brødre».

Susanne Bier hadde skrevet takketale på forhånd, fortalte hun danske medier før Oscar-utdelingen startet. FOTO: MARK J. TERRILL/AP

I 2006 ble hun nominert til Oscar for filmen «Efter bryllupet», før hun fant veien til Hollywood der hun i 2007 laget filmen «Things We Lost in the Fire» med Halle Berry i hovedrollen.

– Jeg lager ikke filmer for å bli nominert til Oscar, men fordi jeg liker å fortelle historier, sa den 50 år gamle filmskaperen da hun tok imot prisen.

To danske filmer er tidligere belønnet med Oscar. I 1988 gikk den gjeve prisen til Gabriel Axels «Babettes gæstebud» og året etter fikk Bille August prisen for «Pelle Erobreren».

Priser til boksefilm

Amerikanske Melissa Leo fikk prisen for beste kvinnelige birolle i «The Fighter», der hun spiller den livlige moren til to boksere.

Leo, som også var nominert til Oscar for to år siden, mottok prisen fra den 94 år gamle Hollywood-legenden Kirk Douglas.

Walisiske Christian Bale ble belønnet med Oscar for beste mannlige birolle for sin innsats som narkoman-eks-bokser i «The Fighter».

«Toy Story 3», som i løpet av fjoråret innkasserte drøyt 6,2 milliarder kroner verden over i billettinntekter, ble ikke uventet kåret til beste animasjonsfilm.

Hovedprisene

Beste film: The King's Speech

Beste regissør:

Tom Hooper for The King's Speech

Beste kvinnelige skuespiller:

Natalie Portman (Black Swan)

Beste mannlige skuespiller:

Colin Firth (The King's Speech)

Beste kvinnelige birolle:

Melissa Leo (The Fighter)

Beste mannlige birolle:

Christian Bale (The Fighter)

Les alt om Oscar-utdelingen på Aftenposten.no