McCain kunngjorde valget av makker fredag for å stjele oppmerksomheten fra Barack Obama etter hans landsmøtetale kvelden i forveien. McCain, som fylte 72 år fredag, sa seg meget tilfreds med bursdagsgaven han ga til seg selv.

– Hun er akkurat den jeg trenger. Hun er akkurat den dette landet trenger for å hjelpe meg å slåss, sa McCain.

– Palin vet hvordan folk som sliter med å betale låneavdrag, helsetjenester, bensin og matvarer, har det.

Etter å ha blitt introdusert som USAs neste visepresident av McCain, kom Palin opp på scenen sammen med ektemannen Todd og parets fem barn. Hun slo med en gang fast at det vil bli en ære for henne å tjene ved McCains side.

– Som guvernør har jeg tatt opp kampen mot den tradisjonelle politikken. Dette er en tid da prinsipper og politisk uavhengighet betyr noe, sa Palin.

Kristenkonservativ

Den republikanske presidentkandidaten klarte utvilsomt å forbløffe med sitt valg. Palin er nokså ukjent på nasjonalt nivå i USA, og mange trodde tidligere guvernør i Massachusetts, Mitt Romney, ville bli valgt.

– Alle måpte da nyheten ble kjent i dag morges, dette er svært overraskende. Ironien er at hun er ung og ikke har mye erfaring. Valget undergraver McCains fremste argument mot Barack Obama, sier den amerikanske valgeksperten Gary Nordlinger til NTB.

Han tror Palin ble valgt hovedsakelig fordi hun er godt likt av den kristenkonservative delen av partiet, noe som har hatt høy prioritet for McCain. Det at hun er kvinne, kan også ha spilt en viktig rolle.

Nordlinger ser også for seg at valget av Palin kan ta luven av det historiske ved at Obama er den første svarte presidentkandidaten i USA.

Uerfaren

Meningsmåler og politisk ekspert Terry Madonna er enig i at Palins mangel på erfaring er det mest problematiske ved valget.

– Det kan bli tøft for henne å møte Joe Biden til debatt. Umiddelbart virker dette valget veldig merkelig, men etter hvert som man kikker henne nærmere etter i sømmene, så blir det mer tiltalende og faktisk veldig interessant, sier Terry Madonna til NTB.

– I tillegg har hun en interessant personlig historie å fortelle, mener valgeksperten.

– Uredd

Palin har vært guvernør i delstaten Alaska siden desember 2006. Hun er en politiker av konservativ støpning, og har tidligere blant annet gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid mot korrupsjon.

– Hun abortmotstander, men samtidig en reformator. I likhet med McCain er hun ikke redd for å si sin mening, sier Terry Madonna, som legger til at Palin er medlem av våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA).

Hun har også blitt kjent for sin harde kamp for oljeboring i det vernede området Arctic National Wildlife Refuge i Alaska. Både McCain og Obama har motsatt seg oljeboring i dette området.

Den første kvinnen

Palin er den første kvinnen, og også den yngste personen, som har vært guvernør i Alaska. Dersom hun og McCain vinner valget i USA 4. november, blir hun USAs første kvinnelige visepresident.

Det antas at hun kan bidra til å styrke Republikanerne blant kvinnelige velgere, deriblant velgere som har snudd ryggen til Demokratene etter at Hillary Clinton tapte nominasjonskampen mot Barack Obama.

– Nå har vi i tillegg til alder og rase, kjønn som faktor i valgkampen. Ingen av disse tre pleier vanligvis å spille en rolle, sier Terry Madonna til NTB.