– Overraskende nok så kommer det en bil med tre tsjetsjenere til mottaket rundt klokka 21 lørdag kveld. De blir gjenkjent av beboere på mottaket, som mener mennene kan ha vært med på angrepet, sier lensmann Per Tore Fremstad i Våler til NTB.

Politiet hadde vakthold ved transittmottaket og pågrep de tre mennene på stedet. Tsjetsjenerne vil bli avhørt i løpet av søndag kveld, og det vil bli vurdert varetektsfengsling mandag.

Fremstad stiller seg uforstående til det uventede besøket.

– Vi vet ikke hva motivet var, om det var hevn eller om de bare ville provosere, sier han.

Siktet for gjengkriminalitet

I alt åtte tsjetsjenere er dermed siktet etter straffelovens paragraf 229, som omhandler legemsbeskadigelse, skjerpet med paragraf 232, som blant annet omhandler at angrepet er begått av flere i fellesskap. Tsjetsjeneren som ble løslatt lørdag, har møteplikt og er fremdeles under siktelse, opplyser Fremstad.

– Siktelsen er skjerpet ved at disse har opptrådt som en gjeng. Vi mener dette rammes av loven om gjengkriminalitet, sier Fremstad til Dagbladet.

Politiet mener at rundt 40 personer deltok under angrepet på Nordbybråten transittmottak sent torsdag kveld. Ifølge beboere ved mottaket gikk angriperne løs på både gamle og unge med jernstenger, og det skal også ha blitt brukt skytevåpen. 23 beboere ble skadd, og skadeomfanget karakteriseres som fra lett til moderat.

Etterlyser kvinner

En bagatellmessig konflikt om barnebråk mellom tsjetsjenske og kurdiske kvinner ved mottaket har hittil blitt fremholdt som årsaken til angrepet. Men konflikten dagen før angrepet var mer alvorlig enn som så, ifølge VG.

Etter at tre tsjetsjenske kvinner hadde kranglet med en kurdisk småbarnsmor, skal de ha blitt slått og truet av flere kurdiske menn. Morten Lyng, mottaksleder ved Nordbybråten, forteller at kvinnene fikk permisjon til å forlate mottaket, og forteller til Aftenposten at mottaket ventet på en anmeldelse av hendelsen da angrepet kom.

Søndag ettermiddag hadde ikke politiet mottatt noen anmeldelse, og hadde heller ikke vært i stand til å få kontakt med kvinnene.

– Det er en utfordring for etterforskningen at de tre kvinnene som kan være årsaken til det hele, har forsvunnet fra mottaket. Hvis det er slik kvinnene sier til VG, at de ble trakassert på onsdag, så er dette en så alvorlig voldshandling at det er en sak i seg selv. Vi håper de tar kontakt slik at vi får verifisert opplysningene og finner årsaken til konflikten, sier Fremstad til NTB.

Behovet for tolker under avhørene forsinker etterforskningen ytterligere.

– Vi har problemer med å få tak i tolker og det har ikke gått så raskt med avhørene av fornærmede som vi hadde håpet på, sier Fremstad.