Vedtaket kom overraskende på de fleste, siden partileder Lars Sponheim fremdeles er i tenkeboksen og har sagt at han skal flagge sitt standpunkt i EU-saken under Venstres landsmøte i Stavanger i slutten av april.

Landsstyret delte seg i EU-spørsmålet. 21 er mot EU, ni er for. To medlemmer i landsstyret unnlot å stemme. Den ene var partilederen Sponheim. Han velger å holde kortene tett til brystet, selv om det virker underlig at han ikke tilkjennegir hvor han står når resten av landsstyret gjør det. For Sponheim er det åpenbart viktigst å bygge opp spenningen og slik øke interessen for og oppmerksomheten rundt landsmøtetalen om seks uker.

Uansett hva Sponheim faller ned på, er det klart for alle at Venstre er splittet i EU-saken. Trolig er det langt flere ja-folk i rekkene enn partiledelsen vil innrømme. At Venstre henter stadig flere av sine støttespillere fra urbane strøk og byer, hvor EU-motstanden er minst, tilsier at en god del partiets velgere og sympatisører heller til ja-siden.

Hvorfor flertallet i landsstyret bare få uker før landsmøtet valgte å si nei til EU, er ikke lett å skjønne. Om hensikten er å legge føringer for hva landsmøtet bør mene, vil det neppe ha noen effekt. Landsmøtet står fritt, men hva partilederen bestemmer seg for kan fort få betydning for utfallet. Ender Sponheim på ja, er det stor mulighet for at flertallet også lander der. Under landsmøtet for fire år siden seiret for øvrig nei-siden med knapp margin.

Om det skal være taktisk lurt av Venstre å endre standpunkt i EU-spørsmålet i et valgår, er et åpent spørsmål. Ikke minst siden motstanden mot medlemskap er så sterk i det norske folk. Nei-bevegelsen har ikke stått sterkere siden 1994. Med bakgrunn i den bastante motstanden kan det også virke overflødig med en ny EU-debatt her hjemme. Likevel kan stemningen fort snu, fordi en eventuell islandsk søknad og påfølgende medlemskap også får vidtrekkende konsekvenser for Norge.

Derfor imøteses Venstres landsmøte med spenning, særlig fordi partiet kan havne i vippeposisjon hvis spørsmålet om norsk medlemskap kommer opp.