— Jeg fikk høre det på lørdag. Utrolig kjipt, sier AIK Lund-bokseren.

Årsaken er de særnorske lovene, den såkalte «knockoutloven», som fratar nordmenn muligheten til å bokse kamper uten hjelm til tross for at Det Internasjonale Bokseforbundet (AIBA) har fjernet regelen og bestemt at alle mannlige seniorkamper skal foregå uten hjelm.

— AIBA gjorde oss oppmerksomme på at vi hadde forbrutt oss mot regelverket da vi nylig arrangerte NM med hjelm, og nå venter vi på straff fra dem. Vi vil ikke risikere en enda strengere straff ved å bryte regelverket en gang til, og derfor dropper vi seniorklassen for herrer i nordisk, sier Odd Haktor Slåke, president i Norges Bokseforbund (NBF).

- Bør følge resten av verden

Juniorklassen og seniorklassen for damer får imidlertid bokse som planlagt siden de bokser med hjelm.

Men avgjørelsen rammer Eneste og klubbkamerat i AIK Lund, Jamshid Nazari.

— Riktignok hjelper hjelmen mot småskader, slik sett støtter jeg norske myndigheter litt i dette, men når hele verden for øvrig har fjernet hjelmforbudet, synes jeg også norske myndigheter burde gjøre det samme, sukker Eneste.

— Vi underslår ikke at boksing kan være forbundet med risiko, men skadestatistikken viser at boksing ikke er verre enn mange andre idretter. Når resten av verden godtar boksing uten hjelm, synes jeg Norge også burde gjøre det, mener Slåke.

- Veldig beklagelig

Kommende uke skal de i et forlengst planlagt møte med Norges Idrettsforbund med president Børre Rognlien i spissen. Nyheten om at nordisk går uten seniorklassen for herrer, var ukjent for Rognlien da Fædrelandsvennen pratet med ham søndag ettermiddag.

— Men dette viser hvor vanskelig denne saken har blitt. Det er veldig beklagelig at det har kommet slik på spissen, sier Rognlien, som mener saken er svært komplisert og må sees i sammenheng med alle kampsporter som er underlagt knockoutloven.

- Støtter du Bokseforundet i at de bør få fjernet hjelmen, slik at de får bokset seniorkamper i Norge?

— Man behøver ikke fjerne knockoutlover for å gi tillatelse til at seniorherrer bokser uten hjelm, men dette bestemmer Stortinget og ikke Norges Idrettsforbund. Og skal du endre forskriftene er det noe departementet må bestemme. Vi er bare en høringsinstans, svarer Rognlien.

- Veldig tungt på sikt

- Men vil du legge press på politikerne slik at seniorer får bokse kamper i Norge?

— Dette må vi drøfte både internt i idrettsstyret, og med alle kampsporter slik at alle blir behandlet likt, svarer idrettspresidenten.

Glodi Eneste er ikke i tvil om hva myndighetene bør gjøre:

— Vi må følge internasjonale lover, ellers kommer boksing til å forsvinne i Norge. Dette handler om å redde boksesporten, sier AIK Lund-bokseren.

— Ja, jeg ser jo at selv om juniorer og damer fortsatt kan bokse kamper i Norge, og senior herrer kan bokse i utlandet. Det vil bli veldig tungt på sikt å ikke kunne ha seniorkamper for herrer i Norge, sier Rognlien.

Kulturminister Thorild Widvey var ikke tilgjengelig for svar søndag kveld.