Folk har kunnet kaste skjorta på Sørlandet de siste dagene. Her er det noen som nyter sola ved Bystranda. Foto: Heida Gudmundsdottir

KRISTIANSAND: — Det har vært varmt. Det er sjelden vi ser så høye temperaturer, sier vakthavende meteorolog Nina Larsgård ved Meteorologisk institutt.

Mens sørlendinger svettet seg gjennom dagen, tikket det inn høye målinger fra målestasjonene rundt i landsdelen. Det samme har det gjort fra Rogaland og Bergens-traktene.

Nær rekorden

Tidligere i uka ble det spekulert i om det kunne settes september-rekord på Kjevik. Den er på 26,3 grader, satt 3. september 1991. For hele Kristiansand er septemberrekorden på 28 grader, satt på Eg sykehus 2. september 1906. Da torsdagen gikk mot slutten viste det seg at temperaturen hadde nådd 25,6 grader på Kjevik.

Det ble ikke rekord, men det er den nest høyeste temperaturen siden vi startet målingene på Kjevik i 1939

— Det ble ikke rekord, men det er den nest høyeste temperaturen siden vi startet målingene på Kjevik i 1939, sier Nina Larsgård. Hun opplyser at de varmeste septembermånedene på Sørlandet i deres statistikk er 1906, 1991, 1999 og i år.

I Kristiandsands-området visste folk å nyte den fine sommerdagen i september. Folk trakk til sjøen, til strendene og ut i båtene. Andre nøt varmen i sentrum.

Folk har kunnet kaste skjorta på Sørlandet de siste dagene. Her er det noen som nyter sola ved Bystranda. Foto: Heida Gudmundsdottir

Varmest i Lyngdal

Den høyeste temperaturen som noensinne er målt i september i Norge er 28,5 grader. Det ble målt på Austad i Bygland, sammen med to andre steder, 2. september 1906.

Kjevik-temperaturen på 25,6 grader var den tredje høyeste på Sørlandet torsdag. Gjerstad stasjon hadde samme, mens Hynnekleiv snek seg så vidt forbi med 25,7 grader.

Varmest i landsdelen var det i Lyngdal med 25,8 grader.

I Rogaland ble det målt enda høyere temperaturer enn på Sørlandet. Aller varmest var det i Lysebotn med 28 grader, ifølge meteorolog Nina Larsgård.