Dermed blir den politiske nykomlingen David Brat, som støttes av den sterkt høyreorienterte Tea Party-bevegelsen, en av Republikanernes kandidater i delstaten Virgina i mellomvalget til høsten.

På forhånd tok de fleste det for gitt at Cantor ville vinne nominasjonsvalget tirsdag. Men da nesten alle stemmene var talt opp, hadde han bare 44 prosents oppslutning, mens Brat lå an til å få 56 prosent.

Cantor er i dag Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus. Nederlaget i nominasjonsvalget beskrives som et sjokk som ryster ledelsen i partiet. Ifølge avisa New York Times er Cantors tap i nominasjonsvalget et av de mest sjokkartede noensinne.

Brat har kritisert Cantor for ikke å være konservativ nok, for å godta heving av maksgrensen for USAs statsgjeld og for å være ettergivende i innvandringspolitikken.

Samarbeidet mellom Republikanerne og Demokratene i Kongressen har vært svært vanskelig de siste årene, og Cantors tap kan gjøre samarbeidsklimaet enda dårligere, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Årsaken er at andre republikanere kan bli redde for å lide samme skjebne hvis de ikke framstår som tilstrekkelig høyreorienterte. (©NTB)