— Jeg husker i 2004 da festivalen hadde sitt første år. Da ble vi kjørt gjennom skogen til et rart lite sted. «Er dette scenen?». Alt var smått og kummerlig. Men spillejobben der gikk veldig bra, og vi har nesten vært faste på programmet siden den gang. Nå har jo festivalen vokst voldsomt og scenen er blitt fantastisk. Det er alltid et sted vi gleder oss til å dra, forteller gitarist Lars Håvard Haugen til Fædrelandsvennen.

Hellbillies har spilt på Eikerapen Roots Festival flere ganger. I 2011 kom det 6000 besøkende i løpet av helga. Foto: Kristin Ellefsen

Forrige gang Hallingdal-gruppa spilte på Eikerapen var i 2011. Det var «sørlandscomebacket» etter at vokalist Aslag Haugen brakk nakken da han falt ned fra scenen under Finnmark-festivalen Skippagurra i 2009.— Etter den fryktelige nakkeskaden i 2009, var vi på plass igjen på Eikerapen i 2011 etter flere avlyste spillejobber. Det var fantastisk bra liv og god respons fra publikum. Vi håper fredagen blir like bra!

«Neger på Ål Stasjon»

Hellbillies ble lei av rasismebeskyldninger for ordbruken på låten «Neger På Ål Stasjon». Derfor bestemte gruppa seg i mai for å fjerne den permanent fra setlisten.

— Hele greia ble blåst ut av proporsjoner i media. Det begynte med at vi nevnte i en bisetning på p4 at vi har fjerna låta fra setlisten fordi ordbruken var utdatert. Men vi hadde egentlig ikke spilt den på flere år uansett. Ting man kunne si for 20 år siden er ikke nødvendigvis greit i dag. Det er vårt standpunkt.

Det hele endte med en kommentarstorm på sosiale medier, som Haugen gjerne skulle vært foruten.

— Det kom fryktelig mye grums og stygge meldinger på sosiale medier og kommentarfelt fra all verdens folk. Heldigvis har hele greia roa seg. Publikum har ikke spurt etter låten når vi har hatt konserter, og det er like greit.

1500 spillejobber

Hellbillies har solgt i underkant av en million album, og kan skryte på seg 1500 spillejobber på cv-en.

— Nå har vi spilt i hver eneste krok i dette landet. Er det et sted vi ikke har vært? Jeg tror faktisk at vi har rundet 1500 spillejobber siden vi begynte for 25 år siden. Vi har bretta opp ermene og jobba beinhardt for at dette skal være levebrødet vårt.

Men Haugen selv vet ikke hva de gjør riktig, og hvorfor spillejobbene ofte er utsolgt.

— Jeg aner ikke hva vi gjør riktig. Tekstene er sikkert bra og bandet er samspilt? Det må ligge noe der. Vi kommer oss ikke unna «Det Finaste Eg Veit», som uten tvil er vår største hit. Det er en låt vi alltid må spille på konserter, fordi den har fått mye radiotid og publikum vil ha den gang på gang.

25 år på veien

Haugen sliter med å huske gode historier fra turnélivet, men har et par høydepunkter som skiller seg ut.

— Det var veldig stort for meg da vi varmet opp for Bob Dylan på Norwegian Wood i 1998. — Et annet høydepunkt må være da vi solgte ut spektrum i 2013. Det var en opplevelse som jeg aldri kommer til å glemme.

Hellbillies planlegger bokslipp i september, med bilder og notater fra 25 år på veien.