— Vi begynte å få de første hit for en tre ukers tid siden. Vi plukker dem ut når de kommer gående i land. Ingen av dem melder seg frivillig, sier tollsjef i tollregion sør, Helge Breilid.

Mandag ettermiddag kom det seks flyktninger fra de krigsherjede områdene i Syria.

Tollsjef i tollregion sør, Helge Breilid. Foto: Kjetil Reite

— Vi kom over en familie bestående av to voksne og to barn, en enslig voksen og et enslig barn i begynnelsen av tenårene. Alle ble overlatt til politiet.

Ikke som ved Svinesund

Senere på kvelden kom det ytterligere sju flyktninger med Superspeed. Tollsjefen sier situasjonen med flyktninger som søker seg til Norge, krever litt flere ressurser enn det som er vanlig.

— Det er klart den gjør det, men vi er langt unna det samme som de opplever ved grensen mot Sverige, sier Breilid.

Sendes videre til Oslo

Det er politiet som overtar ansvaret for flyktningene når de kommer til landet.

Politiet i Kristiansand har registrert flere flyktninger som har kommet til Norge via Superspeed de siste dagene. Foto: Torstein Øen

— Vi tok i mot seks flyktninger mandag ettermiddag og sju stykker som kom med Superspeed rundt midnatt samme dag. I tillegg har vi en som meldte seg morgenen onsdag, sier beredskapsplanlegger i Agder politidistrikt, Rune Lindtveit.

Tror det er en trend

Antallet flyktninger som har kommet de siste dagene har ført til at politiet har gått i dialog med Kristiansand kommune om innlosjering. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, overnattet flyktningene som kom sent mandag kveld på politihuset.

— Tirsdag kveld fikk vi til en avtale med Blå Kors. I utgangspunktet tar vi høyde for å kunne ta i mot 20 stykker. Kommer det flere tar vi i mot de også, sier Lindtveit.

I hele fjor kom det 45 syriske flyktninger til Norge via Superspeed.

— Om det som skjer nå er et blaff eller en trend vet vi ikke, men tar høyde for at det er en trend. Vi gjør oss klare for å ta i mot flyktninger som kommer til Kristiansand, sier Lindtveit.

Øker beredskap på havna

Syriske flyktninger som kommer til Norge via Kristiansand blir sendt videre til Oslo. Det er politiets utlendingsenhet som har det overordnede ansvaret for å ta i mot flyktninger til Norge. På grunn av den økte flyktningetrafikken har Agderpolitiet i dag bestemt seg for å øke beredskapen.

Jan Vidar Ødegaard leder politiets utlendingsseksjon. Foto: Torstein Øen

— Vi kommer til å være til stede når ettermiddagsferga ankommer så vi kan registrere og videresende flyktningene til Oslo, sier leder av utlendingsseksjonen ved Agder politidistrikt, Jan Vidar Ødegaard.

Kan ikke være naive

Han mener det er grunn til å tro at det vil komme flere flyktninger over Kristiansand havn i tiden fremover.

— Vi kan ikke være så naive å tro at dette ikke angår oss. Flyktningene som kommer hit forklarer at de har kommet ved hjelp av bil, tog og ferge, sier Ødegaard.

Alle utlendinger som kommer for å få opphold i Norge skal registreres i DUF, et norsk datasystem for registrering av utlendinger og flyktninger.

— Flere av de syriske flyktningene har fremvist pass eller andre ID dokumenter. Dette er svært viktig med hensyn til hurtig avklaring av behovet for beskyttelse. Slik situasjonen nå er i Syria, er det grunn til å anta at disse vil få innvilget opphold i Norge på bakgrunn av beskyttelsesbehov, sier Ødegaard.