Beredskapskoordinator i Åseral kommune, Odd Helge Liestøl, forteller til Fædrelandsvennen at det gikk et ras i morgentimene i dag nært et turområde.

— Ingen vet om at det har gått ras her tidligere, det har skjedd som en følge av de enorme snømengdene her, forteller han.

Den høyeste målingen viser et snøfall på 2.95 meter. Foto: Odd Helge Liestøl

Raset var over 400 meter bredt og 100 meter langt, forteller han.— Vi har nå sperret løypa og lagt den annerledes. Det er viktig at folk holder seg i de oppmerkede løypene.

Liestøl er forbauset over mengdene snø.

— Jeg hørte om en måling på 700 meter der snømengden var 2.95 meter. Folk flest husker ikke noe lignende. Hytter er totalt dekket.

Ordføreren

— Det har vært kraftige snømengder her i Åseral. Jeg vet ikke om det er snakk om noen rekord, men de som har levd en stund vil nok huske vinteren i 1951, sier ordfører i kommunen, Oddmund Ljosland.

Han legger ikke skjul på at det har skapt et par utfordringer.

— All snøen kombinert med vinden har skapt utfordringer og høye brøytekanter. Noen plasser må vi til med gravemaskin for å få orden på ting.

- Jeg husker at min mor fortalte om en vinter på begynnelsen av 50-tallet, da var det så mye snø at den ble liggende langt ut i våren. De avholdt hopprenn på 17. mai. Men jeg kan ikke huske at det den gangen var snakk om like store snømengder som det er snakk om i år. Så dette er helt spesielt, forteller Birger Øyulvstad. Foto: Tore André Baardsen
Mange hytteeiere har den siste tiden jobbet med å fjerne store mengder snø fra hyttetak. Foto: Tore André Baardsen
Det må brøytes mye under slike forhold. Foto: Tore André Baardsen
Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å fastslå om det store snøfallet utgjør en offisiell rekord eller ei, men det er i hvert fall snakk om tilstander godt utenom det vanlige i Åseral. Noe dette bildet viser tydelig. Foto: Tore André Baardsen

Positivt for turismen— Vi er glad i snø her oppe - selv om det denne gangen har kommet litt i meste laget - det er viktig for turismen til skianleggene. Det er viktig både for vinterferien og påskeferien.

Avisa har skrevet nok om dårlige skiforhold, mener han.

— Nå ser det ut til at dette snur og at skiannleggene vil kunne hente inn litt penger i år også.

— Vi har jo bygget mange høy-standard-hytter de siste tjue årene. Disse har veier helt opp til huset sitt, all snøen skaper vanskeligheter med tanke på fremkommelighet. Det er viktig at hytteeiere passer på nå, at pipa ikke er tettet igjen av snø og at man får nok luft inn i hytta, sier han.

Litt Texas

— Jeg har ikke opplevd lignende i min levetid, sier grunneier i Bortelid skisenter, Ruben Bortelid.

— Det har vært litt Texas her i det siste. Vi har måttet brøyte mye, også traktorer har deltatt for å klargjøre enkelte veier.

- Hopprenn 17. mai

Birger Øyulvstad har arbeidet i Åseral kommune i over 40 år. Han bor vel en mil unna snøkaoset.

— Jeg har ikke hørt om noe lignende i min levetid, jeg tror dette må være snakk om en rekord.

— Jeg husker at min mor fortalte om en vinter på begynnelsen av 50-tallet, da var det så mye snø at den ble liggende langt ut i våren. De avholdt hopprenn på 17. mai. Men jeg kan ikke huske at det den gangen var snakk om like store snømengder som det er snakk om i år. Så dette er helt spesielt, sier 65-åringen.

Vil ikke fastslå rekord

Bjørn Ljosland har målt snømengdene i flere år. Målestasjonen hans er på 505 meter over havet og den største målingen i år har vært på 1.66 meter.

— På 700 meter er snømengden godt over to meter, men jeg kan ikke med sikkerhet fastslå at det er snakk om noen rekord.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å fastslå om det store snøfallet utgjør en offisiell rekord eller ei, men det er i hvert fall snakk om tilstander godt utenom det vanlige i Åseral.