— Alt som gjør ting enklere er positivt, sier Dag Vige, som akkurat har hentet materialer til å bygge et lite skjul til ved på hytta. Han har ikke satt seg inn i de nye reglene, men planlegger å bygge på en glassveranda hjemme.

— Det kan jo være at jeg slipper å søke om tillatelse, men det kan nok være greit å undersøke med kommunen først, sier Vige som også mener det viktig å snakke med naboene, selv om man slipper nabovarsel.

— Det er mange hensyn som må tas. Ikke minst er det viktig å ta hensyn til naboene. På den andre siden er det også fint at man kan utvikle egen eiendom friere, sier Vige.

— Men det er viktig at regelverket følges, slik at vi unngår konflikter, sier Vige.

Her kan du se de nye reglene i plan- og bygningsloven

Frykter rettssaker

Espen Solum i Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder tror rettsapparatet vil merke regelendringen.

- Jeg frykter at det kan bli flere konflikter enn noen gang, sier Espen Solum i Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder. Foto: Arkivfoto

— Jeg frykter at det kan bli flere konflikter enn noen gang. Endringene er for liberale i forhold til bakenforliggende lovgivning. Nå får vi henvendelser fra folk som for eksempel vil sette opp sjøbod i 100-metersbeltet uten å spørre noen. Jeg hilser liberalisering velkommen, men her har man kanskje vært litt for raskt ute, sier Espen Solum i Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder.

Rettssaker og tvister

— Frykter du flere rettssaker?

— Ja, endringene er siste sort for et godt naboforhold. Ingen kan leve med nabokrangler over tid. Det hadde vært bedre å ha en påregnelig og lovregulert måte å behandle slike spørsmål på. Intensjonen er god, men buen brast. De kan ikke ha sett konsekvensene av vedtaket, sier han.

— Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener disse sakene i dag utgjør rundt 20 prosent av byggesakene i kommunene?

— Det kan hende kommunene får mindre å gjøre. Men rettsapparatet vil få mer. Det er allerede nok saker knyttet til eiendomsforhold, mener Solum, som forteller at henvendelsene Huseiernes Landsforbund får om nabokonflikter handler om bygging og trær, at folk mister sol og utsikt.

Nye regler

— Vi gjør det enklere for folk å bygge på egen eiendom uten å måtte søke, og kommunen slipper å bruke ressurser på mindre byggesaker, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i enredegjørelse om de nye byggesaksreglenesom gjelder fra 1. juli i år.

- Vi gjør det enklere for folk å bygge på egen eiendom uten å måtte søke, og kommunen slipper å bruke ressurser på mindre byggesaker, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner Foto: Braastad, Audun

— Det blir billigere å bygge, mindre byråkrati og bedre forutsigbarhet i byggesaker, heter det.- Fra sommeren av kan innbyggerne gjøre flere endringer på egen tomt og bygge mer uten å søke kommunen, så lenge de følger regelverket. Dette vil gjøre det enklere for alle som vil sette opp en garasje, en sykkelbod, en terrasse eller vindfang, sier Sanner i redegjørelsen der det presiseres at det er viktig å sjekke kommunens plan for området der man bor - enten ved å kontakte kommunens plan- og bygningsetat eller sjekke på nett - før man setter i gang.

— Og det er alltid lurt å snakke med naboen på forhånd, sier Sanner.

Dette kan du gjøre

Med de nye reglene kan du blant annet bygge følgende uten å søke, så lenge regelverket følges:

  • Garasje, uthus, hobbybod og liknende på inntil 50 kvadratmeter kan bygges inntil 1 meter fra nabogrensen.

  • Tilbygg på maksimalt 15 kvadrat, for eksempel balkong, åpent overbygget inngangsparti, ved- og sykkelbod, inntil 4 meter eller mer fra nabogrensen.

  • Mindre bygg som eksempelvis mindre levegger, forstøttningsmur, mindre fylling, planering av terreng, intern vei og biloppstillingsplasser for tomtens bruk, kan plasseres inntil 1 meter fra nabogrensen.

Detaljene finner du her på regjeringens hjemmeside.

Spør først

— Bygger du garasje på 50 kvadrat én meter fra naboen din, eller et tilbygg på boligen på 15 kvadrat, eller setter opp en levegg eller en mur, så må du være oppdatert på hele regelverket. Har du for eksempel et bevaringsverdig bygg, er det ikke sikkert du har anledning til å gjøre noe av dette, sier plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand.

Plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand.

— Denne såkalte forenklingen betyr egentlig bare at det er du som tiltakshaver, som får hele plikten med å være oppdatert på hvilke lover og regler som må imøtekommes. Derfor anbefaler vi at du tar kontakt med kommunen og naboer først, slik at du unngår problemer i ettertid, sier hun.

Må meldes inn

— Når en så har bygd, skal det fortsatt meldes inn til kommunen på godkjent kart hva som er bygd. Alt skal inn i matrikkelen og må meldes inn i henhold til gjeldende regelverk. Derfor anbefaler vi at folk spør og får rettledning fra kommunen først, sier Venke Moe.

Her får du informasjon fra Kristiansand kommune hvis du skal bygge

— Er dere redd for at de glade amatører nå går berserk med hammer, sag og plank?

— Vi regner med at vi har så ansvarsbevisste innbyggere at vi unngår det. Men det er mange fallgruver. Derfor må du gjerne skrive med store bokstaver at folk kan ta kontakt med kommunen først.

— Og hvis regelverket ikke følges?

— Vi kommer til å bemanne opp tilsynet. Skjer det ulovligheter har vi en plikt til å gå inn, sier hun.