Helge Hernes

Fremtiden blir bedre hvis vi planlegger den enn om vi venter til den rammer oss, skriver prosjektleder Per Torgersen i Fædrelandsvennen 16.10.14. Og legger fram et forslag om fortsatt tre sykehuslokasjoner hvorav to — Arendal og Kristiansand - ligger med mindre enn en times kjøreavstand (uten blålys) fra hverandre. Sykehusdirektøren har deretter signalisert et større sykehus i Arendal enn det prosjektet foreslår.Dette er ikke noe skritt i retning av å realisere Sørlandet sykehus' potensial som helseinstitusjon.

Avgjørende forutsetninger

Alle utredninger bygger på visse forutsetninger, og konklusjonene blir deretter. De to avgjørende forutsetningene i januar 2015-versjonen av sykehusets utviklingsplan 2030 er at et eventuelt nytt sykehus før 2025 er urealistisk (side 111). Og at man har valgt å ikke beskrive et alternativ med to sykehus; ett i Flekkefjord og ett for de sentrale/østlige deler av regionen (side 8).

Verken universitetet eller ny E 18 mellom Grimstad og Kristiansand ville ha materialisert seg hvis landsdelen ikke hadde vært offensiv. Det var ved å utfordre i stedet for å passivt innrette seg etter nasjonale myndigheters signaler og prioriteringer at Jon Lilletun og andre aktører fikk realisert disse regionbyggende prosjektene. Det har nå gått snart 10 år siden påstanden første gang ble lansert, om at så mange andre sykehusprosjekter enn på Sørlandet har høyere prioritet. Og fortsatt foretrekker man å ikke engang å stille seg opp i køen av slike prosjekter, men å sitte rolig å se på at andre landsdeler blir prioritert.

Komplisert drift

Når et alternativ med to sykehusenheter ikke er utredet, vet vi ikke hvilke investerings— og driftskostnader dette vil innebære. Men vi vet at forholdet mellom disse størrelsene for sykehus er ca. 1,5; at investeringer i nytt anlegg utgjør en og en halv gang årlige driftskostnader. Dette forteller om enorme driftskostnader som følge av komplisert helkontinuerlig drift; for landet som helhet bruker vi i 2015 mer enn

10% av statsbudsjettet dvs. ca. 132 milliarder kroner på sykehusdrift. Sørlandets andel er ca. 6 milliarder. Derav følger at små reduksjoner i driftskostnader kan forsvare store investeringer. Og det blir uforklarlig at bare en liten del av landets totale sykehusbudsjett — ca. 10 milliarder kr. hvert år - blir brukt til slike investeringer.

En samling av den nåværende sykehusdriften i Arendal og Kristiansand på ett sted vil innebære at sykehuset kommer i en god rekrutteringsposisjon overfor høykvalifisert helsepersonell. Det kan utvikle et sterkt helsefaglig miljø og den best mulige pasientbehandling overfor en befolkning som i økende grad trenger diagnostikk og behandling av flere enn en medisinsk spesialitet. Disse funksjonene må samlokaliseres for å unngå unødvendig pasienttransport mellom sykehusenheter og for å komme opp i et antall behandlinger som gjør at funksjoner trygt kan utføres her i stedet for ved Oslo-sykehusene. Økonomisk er dette mulig/gunstig som følge av reduserte faste kostnader ved å drifte to i stedet for tre lokasjoner og ved reduserte vaktkostnader. Å betale leger for vaktberedskap - å vente på at noe skal skje - fremfor aktiv legetjeneste, er den i særklasse mest stupide måten å bruke knappe helsekroner på.

Skrittvis utbygging

Ved å frede sykehusene i Arendal og Flekkefjord og derved forsøke å berolige folk øst og vest i landsdelen, legger det foreliggende forslaget til sykehusstruktur opp til en skrittvis utbygging på Eg. Først ved et nytt psykiatri-bygg og deretter ved andre investeringer som innebærer at man vil skli inn i en ikke-optimal struktur med et hovedsykehus - som kan vise seg å bli en koloss på leirføtter. Og en faglig uhensiktsmessig og økonomisk kostnadskrevende oppdeling av funksjoner mellom to sykehuslokasjoner som hver for seg er for små til å utvikle det pasienttilbudet befolkningen i landsdelen fortjener.

Spørsmålet om sykehusstrukturen på Sørlandet er en av landsdelens største beslutninger i dette århundret. Ikke fordi det er tale om noe stort sykehus; sykehusdrift for knappe 300000 mennesker er selv i nasjonal sammenligning ganske moderat. Men det er en svært viktig beslutning fordi de vedtak som fattes nå, avgjør om Sørlandet sykehus skal realisere sitt potensial som en av landsdelens viktigste kompetansevirksomheter med avgjørende betydning for pasienttilbudet overfor dagens og fremtidens egder. Det beste sykehustilbudet på Sørlandet får man ved å planlegge for fremtiden: Basert på hvor få vi er og hvor vi bor, bør nåværende sykehusdrift i Arendal og Kristiansand samles i et nytt anlegg ved E 18 — innenfor grensene for en utvidet Kristiansand kommune.