Lørdag 29. Mars, møtte 20 engasjerte ungdommer opp på Idrettens Hus i Kristiansand, hvor ungdomsutvalget i Vest-Agder Idrettskrets arrangerte ungdomskonferanse.

Ungdomsutvalget i Vest-Agder Idrettskrets er et prosjekt underliggende Kompetansesenteret i Agder og Norges Idrettsforbund.

Formålet med prosjektet er å undersøke frafallet i idretten. Tallene viser at det i dag er et frafall på ca. 25% på landsbasis.

Sammen med KiA valgte Vest-Agder Idrettskrets å opprette et ungdomsutvalg som en del av prosjektet.

De er i dag en gruppe på 8-10 ungdommer som arbeider med retningslinjer for ungdom, strategidokument og ungdommens betydning innen idrett.

Under ledelse av Caroline Nguyen har ungdomsutvalget jobbet intenst de siste ukene for å få detaljene på plass.

De har sett på årsaker til at ungdom slutter med idretten og hva som skal til for å snu trenden.

Lite variert tilbud og mangel på spørsmål om verv som trener, dommer eller leder i sitt idrettslag, er noen av årsakene.

Utvalget kom derfor frem til tema for ungdomskonferansen: «Bevisstgjøring, inspirasjon og reformasjon».

De ønsket å bevisstgjøre ungdommene på hvilke rettigheter og muligheter de har.

Inspirere ungdommene til å være nysgjerrige, stille spørsmål, komme med innspill og ta verv i sine klubber.

Være med å reformere idretten slik den er i dag og forme den for fremtiden slik ungdommene ønsker.

Til å starte dagen, fikk ungdommene bryte isen ved å bryne seg på kommunikasjon og samarbeidsoppgaver.

Videre var de så heldige å få besøk av Pål Gordon Nilsen, Kommunikasjonsansvarlig for Youth Olympic Games 2016.

Her ble arrangementet presentert for ungdommen med en hensikt; Det er ønsket så mange frivillige som mulig til lekene i 2016 som skal avholdes på Lillehammer. Som en start på rekrutteringen av unge ledere til idrettens fremtid, får ungdommene muligheten til sentrale roller og posisjoner under arrangementet.

Terje Larsen, organisasjonssjef i Vest-Agder Idrettskrets la frem sine tanker om hva ungdommen betyr for idrettens fremtid.

Han har også en sentral rolle med tanke på ungdoms-OL i 2016 og sendte derfor stafettpinnen videre til ungdommene.

Hvordan ønsker vi å markere det på Sørlandet?

Mads Andreassen, Paralympics deltaker i alpint og fagansvarlig for barn og ungdom hos NIF, holdt et innlegg som omhandlet ungdomsløftet. Her ble det presentert hvilke muligheter og rettigheter ungdommene har innen idrett i dag, samt hva ungdomsløftet er basert på.

Prosjektleder, Marit Sørvig gir uttrykk for at det lenge vært et ønske om å samle engasjerte ungdommer under samme tak for å øke deres kompetanse omkring norsk idrett og deres muligheter i lokale idrettslag og klubber.

– «Endelig fikk vi det til og vi har nå 20 nye ungdommer som er litt mer giret på å bidra innen idrett. I tillegg får de muligheten til å bli en del av Youth Olympic Games i 2016 som skal arrangeres på Lillehammer. Vi er storfornøyde med gjennomføringen av konferansen og håper på å se flere engasjerte ungdommer ved en annen anledning»

Syns du dette hørtes interessant ut?

For mer informasjon om ungdomsutvalget eller Youth Olympic Games 2016, ta gjerne kontakt med undertegnede eller Ungdomsidrettens Fremtid på Facebook.

Nå har du muligheten til å bidra til idrettens fremtid.