SANDVOLLEball OSLO— I utgangspunktet trodde jeg det skulle bli umulig å sitte alene og helt stille i en halvtime. Men det føles ganske fantastisk når man får det til, sier Nila Håkedal til Fædrelandsvennen.27-åringen fra Kristiansand gjennomførte i går sitt andre meditasjonskurs sammen med makkeren Ingrid Tørlen og treneren Jon Grydeland. Seks ganger denne vinteren skal teamet på meditasjonsopplæring på Vinderen i Oslo.- Målet er å oppnå at vi lettere kan refokusere i forbindelse med tøffe kamper og turneringer. Man kan fort bli stresset og få mange tanker i hodet når man er høyt oppe eller langt nede rent mentalt, sier Nila Håkedal, som er kjent for sitt humørfylte spill. FREMGANG.

Allerede har yndlingene fra Athen-OL, som i år er ranket som nummer åtte i verden, begynt å meditere på egenhånd, og mener fremgangen merkes.- Dette er en type meditasjon som kalles acem-meditasjon, og det dreier seg om meditasjon omkring en lyd. Det er vanskelig, men vi prøver å jobbe seriøst med dette, selv om det kreves prioritering for å sette av tid i en hektisk hverdag, sier Håkedal.Målet er å meditere to ganger daglig og 30 minutter hver gang.- Det er mye, men jeg prøver i alle fall å få det til én gang om dagen. Og jeg merker effekten allerede, mener hun.Ifølge Håkedal oppleves både kroppen og hodet etter en økt med meditasjonen som etter noen gode timer med søvn.- Tiden går utrolig fort, og man føler seg mer uthvilt både fysisk og psykisk, sier hun. MENTAL PLAN.

Meditasjonen er en del av en større plan for den mentale treningen jentene skal bedrive fram mot OL i Beijing i 2008.- Vi ønsker å tilegne oss forskjellige kvaliteter foran hver sesong. I fjor satset vi på koordinasjon og balanse. I år jobber vi mye med den mentale biten av spillet for å stå best mulig rustet, sier jentenes trener, Jon Grydeland.Opplegget er utarbeidet i samarbeid med Olympiatoppen.- Vi har lagt et løp fram mot OL når det gjelder mental trening. En av grunnteknikkene i dette opplegget er meditasjon. Når vi har avsluttet denne «basistreningen» skal vi utvikle oss videre og tilegne oss nye kvaliteter. Alt dette skjer i samråd med Olympiatoppens eksperter på området, sier Grydeland.Nila Håkedal synes det er spennende at trenerteamet går nye veier i jakten på ny suksess.- Jeg er vant til at vi prøver ut nye ting, og jeg synes det er spennende. Selv er jeg en person som planlegger mye og stresser mye i mitt eget hode. Da er det godt å lære seg teknikker som gjør at jeg kan slappe bedre av, sier hun.Tekst: Ole M. Borgersenole.m.borgersen@fvn.no - 38 11 32 24