KRISTIANSAND: Det kom fram i et telefonintervju med det amerikanske magasinet Sports Illustrated torsdag.

— Nei, vet du hva, sa Landis i intervjuet med Austin Murphy.

Det er første gang at årets Tour de France-vinner har kommentert at han avla positivt doping prøve for testosteron på etappen han vant i Alpene i forrige uke.

Testosteron er et anabolt steroid som virker muskelbyggende. Epitestosteron er et stoff som maskerer bruk av testosteron. Det normaliserer PH-verdien i kroppen.

Amerikaneren tapte mange minutter på fjelletappen til L'Alp d'Huez. Dagen etter - 20 juli - vant Landis 17. etappe med 5.42 minutter, og prestasjonen ble omtalt som en av de største i Tour-historien.

– Både lagledelsen og rytteren er fullstendig overrasket over resultatet (av prøven). Utøveren vil selv be om at B-prøven blir analysert, for å finne ut om dette skyldes en naturlig prosess eller er resultat av en feil, heter det videre i meldingen fra Phonak-laget.

Den amerikanske syklisten skulle ha deltatt i et ritt i Danmark torsdag, men er gått i dekning.

Landis vil ikke konkurrere igjen før B-prøven er analysert.

– Er overrasket

– Dette er ødeleggende og synd for sykkelsporten. Men samtidig er det godt at de som driver med doping og juks blir tatt, sier Thor Hushovd til NTB.

Han var betenkt etter at han fikk nyheten om at årets Tour de France-vinner Floyd Landis var tatt for doping.

– Jeg er overrasket, men har ikke fått reflektert så mye på det. Dette er ikke mitt problem, samtidig er det trist og leit at dette går ut over min sport, sier Hushovd videre.

Mistankene gikk raskt mot Landis etter at amerikaneren droppet ritt i Nederland og Danmark. Hushovd avviser at han som syklist føler seg mistenkeliggjort.

– Jeg har overhodet ingenting å skjule, og føler ikke at noen ser skeptisk på meg, forteller Hushovd.

Må renskes opp

Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll mener sykkelsporten trenger en skikkelig opprenskning i følge NTB.

– For å komme problemene til bunns må det renskes opp skikkelig i støtteapparatene rundt om i de ulike lagene, sier Kvålsvoll.

Han er glad for at Thor Hushovd kjører for Credit Agricole, et lag med godt rykte.

– Det er fint at Thor kjører for Credit Agricole. Det er et lag som alltid har hatt rene linjer. Hushovd er det endelige beviset på at det går an å hevde seg med firkornmetoden. Det er det verdt å merke seg, sier Kvålsvoll.

Mektig forbannet

Da den danske avisa, Ekstra Bladet, onsdag snakket med UCIs president Pat McQuaid var han mektig forbannet da han ble intervjuet om dopingavsløringen .

– Dette er uakseptabelt, og vi skal gjøre alt for å bli kvitt dette problemet. Dersom B-prøven viser seg å være positiv, blir jeg forbannet, sa McQuaid.

Storfavorittene Ivan Basso (28) og Jan Ullrich (32) ble kastet ut av Tour de France før etapperittet startet på grunn av doping mistanker.

Sykkelsportens rykte vakler etter det som tyder på nok en dopingsak hvor en stor profil er innvolvert.

fvn.no følger saken