Verdighetsgarantien har blant annet til hensikt å innskrenke kommunenes mulighet til å avslå omsorgstilbud med begrunnelse i ressurssituasjon og personell. Men i en hverdag hvor en stadig trangere kommuneøkonomi krever at det skjæres til beinet i alle sektorer, trengs mer enn honnørord fra sentralt hold for å realisere et etterlengtet omsorgsløft.

Verdighetsgarantien gir eldre en lovfestet rett til en verdig omsorg og trygghet. Rett til et privatliv og til individuelt tilpassede tjenester. Rett til hjelp når de trenger det – også en sykehjemsplass. Likevel opplever mange av de sykeste eldre at ikke engang de får sykehjemsplass, selv om de medisinsk også har krav på det.

I påvente av at flere sykehjemsplasser bygges ut, må vi leve med at noen ikke får det tilbudet de har krav på, sa Jens Stoltenberg i VG lørdag. Stoltenberg mener eldre må godta å gå gjennom en klageprosess om de ikke får tilbudet de har krav på. En prosess som ifølge forskningssenteret Fafo i verste fall kan ta over et år. I møte med virkeligheten fremstår verdighetsgarantien mer og mer som en papirtiger.

Valgkampen er over oss. Helse og omsorg er et hett tema også denne gang. Lokalt preges kampen om velgerne av overbud. Men skal omsorgsytelsene opprettholdes på nåværende nivå eller bli bedre, må det komme mer penger. Og det er langt fra sikkert. Trolig må innbyggerne i mange kommuner avfinne seg med et dårligere tilbud. Derfor påhviler det politikerne et betydelig ansvar for ikke å skape falske forhåpninger hos de mange som trenger hjelp og hos deres pårørende.

Selv om kommunene – mot alle odds – skulle klare å holde tritt med eldrebølgen og bygge ut nok sykehjemsplasser, venter en ny utfordring. Å skaffe personell til å stelle gamle og syke. De skal ha skikkelig pleie, ernæring, aktivitet og livskvalitet. Det er vanskelig å oppnå når det nesten alltid er for få ansatte på jobb.

Underbemanningen i eldreomsorgen i mange kommuner er allerede prekær. Det vil være behov for mange tusen flere ansatte på landsbasis for å møte det økende antallet eldre. Rekrutteringsarbeidet kan komme til å bli langt mer krevende enn det vil være å få bygningene på plass.