OSLO : I Behring Breiviks såkalte manifest beskriver han denne fremgangsmåten. Nå bekrefter politiet at deres etterforskning har avdekket at dette stemmer.

— Ja, vi kan bekrefte at han tente lunten selv, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til aftenposten.no.

Også Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, forteller til Aftenposten at den terrorsiktede 32-åringen har forklart dette i avhør.

- Ikke uvanlig at biler står parkert

Torsdag kom det frem i NRK at et vitne mener bombebilen stod plassert ved Regjeringskvartalet seks minutter tidligere enn antatt. Det kan i så fall bety at bombebilen sto utenfor den såkalte Høyblokka i ti minutter.

Regjeringskvartalets sikkerhetssjef Jon Ivar Mehus uttalte samtidig at hensatte biler i utgangspunktet ikke er en potensiell fare.

— Det er noe som skjer jevnlig hos oss, sa sikkerhetssjefen til NRK - og bekreftet samtidig at en forlatt koffert vil føre til at sikkerhetsprosedyrer blir iverksatt.

Bomben eksploderte klokken 15.25. ## Ikke utløst med fjernkontroll

Frem til nå har det ikke vært kjent om bomben ble utløst med fjernkontroll, eller om Breivik faktisk tente en lunte selv.

Nå bekrefter altså politiet overfor Aftenposten.no at det var Breivik selv som tente lunten, før han satt seg i en annen bil for å kjøre i retning Utøya.

Aftenposten har tidligere omtalt hvordan Behring Breivik ble forsinket på vei til Utøya etter at bomben gikk av i Oslo. En bilulykke ved Bygdøylokket klokken 14.19 forårsaket stillestående biltrafikk på E18 mot Sandvika.

Det kan ha reddet flere liv, blant annet Gro Harlem Brundtlands, som forlot Utøya få timer før Behring Breivik ankom.

Etter å ha påbegynt massakren på Utøya, ringte Behring Breivik flere ganger til politiet. I avhør har han forklart at han ringte ti ganger for å overgi seg, men at han bare kom gjennom ved to tilfeller.

Politiet ville under fredagens pressekonferanse ikke kommentere disse opplysningene.

Bilbombe-sikring forsinket

Aftenposten har også tidligere omtalt hvordan Grubbegata, hvor Regjeringskvartalet ligger, etter planen skulle ha vært sikret med bilsperringer per juli 2011. Men arbeidet med å sikre gaten mot bilbomber var to måneder forsinket.

— Anleggstekniske overraskelser er årsaken til forsinkelsen, opplyste kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg, som har ansvaret for arbeidet, for en uke siden.

Ifølge Statsbygg er de tekniske problemene berørt av sikkerhetsloven, noe som gjør at andre opplysninger om forsinkelsen holdes hemmelig for offentligheten.

Presenterte 22. juli-kommisjon

Statsminister Jens Stoltenberg presenterte fredag den såkalte 22. juli-kommisjonen som skal granske og evaluere terrorangrepene mot Oslo og Utøya.

I mandatet til kommisjonen går det frem at den skal se nærmere på samfunnets og myndighetenes evne til:

  • å avdekke planer om og avverge angrep

  • å beskytte seg mot og redusere konsekvensene av angrep

  • å håndtere situasjonen under og etter slike hendelser, herunder ivaretakelse av skadede og pårørende. Kommisjonen bes også se hen til at mange av de berørte var unge.

Kommisjonen blir ledet av Alexandra Bech Gjørv (45). Hun er partner i advokatfirmaet Hjort, og har bakgrunn fra blant annet Hydro og Statoil.