Les også: Nerdrum tiltalt for skatteunndragelse

Nerdrum står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998–2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.

Nerdrum møtte i retten i sin karakteristiske kjortel. Med seg hadde han skisseblokk, slik at han kunne arbeide med skisser i ledige stunder i retten.

Han la ikke skjul på at han finner jobben med de skattemessige forpliktelsene trivielt og uinteressant.

— Med den tyngden tall og papirer som blir belastet den enkelte borger i dag, ville et moderne menneske ikke kunne male gammelmesterlige motiver, sukket Nerdrum i retten.

Plastposer til revisoren Han gjentok flere ganger at han sliter med tallforståelse og at han overlot alt til sin revisor. Dette foregikk ved at han leverte henne plastposer stappfulle av bilag i en salig blanding.

- De lå i hauger, helt usortert. Det var alt mulig, både private og næringsmessige bilag. Noen hadde malingsflekker og hadde nok ligget på gulvet litt, forklarte revisor Bente Sletten, som bisto Nerdrum med regnskapet.

Hun mente likevel at samarbeidet med Nerdrum gikk godt. Han var mest opptatt av kunsten sin og stolte veldig på galleristene han samarbeidet med, beskrev hun.

Dårlig maling Problemene startet med en rekke malerier som Nerdrum malte på 1980-tallet. Han brukte en spesiallaget oljemaling, som senere viste seg å tåle varme dårlig. Det førte til at malingen smeltet og begynte å renne på maleriene.

- Jeg kan nevne at da Vinci hadde samme problem. Jeg tror ikke folk forstår hvilken tristesse det var for meg. Det var en skam, sa han.

Eierne av de skadede maleriene begynte etter hvert å kreve erstatning for dem. Nerdrum forsøkte å bøte på skaden ved dels å male nye bilder som skulle erstatte de gamle, og dels å legge til side midler som skulle brukes til erstatning.

Galleriet Forum i New York, som hadde formidlet Nerdrums kunstverk, foreslo i 1997 at en del av betalingen for bildene skulle plasseres i en bankboks i en østerriksk bank i en femårsperiode. Slik kunne pengene være tilgjengelig dersom det skulle komme nye erstatningskrav, forklarte han.

Sikker bankboks Disse pengene stiller norske skattemyndigheter spørsmål ved. Aktor, politiadvokat Asbjørg Lykkjen lurte på om hensikten med å legge pengene i en bankboks i stedet for å sette dem inn på vanlig konto, var å unngå skatt.

- Nei, vi valgte en bankboks fordi det er sikkert. Det var jo ikke mine penger da, de var i limbo. Jeg kunne ikke begynne å gamble med dem, forklarte Nerdrum, selv om han vedgikk at det var han som disponerte bankboksen.

Han forklarte at det ble skattet av pengene da de ble tatt ut og fordelt mellom ham og galleriet i 2002. Nerdrum anslo at salget i USA var på rundt 900.000 dollar. Tilsvarende sum i Norge de fem årene var på rundt 8 millioner kroner, mente han.

Mener galleriet sikret seg Påtalemyndigheten har kommet fram til summen på 14 millioner kroner på bakgrunn av sjekker som er utstedt til Nerdrum og overføringer fra banker i USA.

- Disse summene kan vi ikke finne igjen i norske bankkonti, sier Lykkjen.

Påtalemyndigheten mener også at Forum Galleries holdt tilbake penger som skulle brukes til eventuell erstatning uavhengig av summen i bankboksen. Lykkjen viste også til at Nerdrum på et tidspunkt ba galleriet om å utbetale ham disse pengene fordi problemene med maleriene etter hans mening var løst.