Washington: Angrepet mot og likvideringen av bin Laden har gitt USA den hittil største samlingen viktig terrormateriale som noensinne er blitt beslaglagt i én enkelt leilighet, sier en høytstående tjenestemann i Pentagon til nyhetsbyrået AFP.

Etterretningsarbeidere i CIA og FBI finkjemmer nå materialet for viktig informasjon.

– Farget skjegget

Søndag ble det offentliggjort fem videoer som ble funnet i huset i Abbottabad. Den ene av videoene viser en gråskjegget bin Laden som ser på seg selv på TV. Andre opptak viser at han øver seg på taler.

Amerikanske myndigheter har valgt ut og klippet opptakene, og det er ikke noe lyd til videoene. Dette skal, ifølge CNN, ha blitt gjort for å unngå at bin Ladens ord blir brukt som militant propaganda.

Noe av det mest oppsiktsvekkende, ifølge flere amerikanske medier, er at bin Laden mest sannsynlig farget skjegget før han gjorde videoopptak av talene sine.

Al-Qaidas kontrollsenter

Videoene ble ifølge CNN vist for journalister før de ble offentliggjort på TV. Et av opptakene er fra oktober eller november i fjor, mener TV-kanalen.

Det beslaglagte materialet viser at bin Laden var aktiv leder av terrornettverket al-Qaida. Og AFPs Pentagon-kilde sier at gjemmestedet var et kommando— og kontrollsenter for terrornettverket.

– Materialet viser at bin Laden hadde strategiske og operasjonell kontroll med al-Qaida, sier tjenestemannen.

Dokumentene og opptakene viser at han også deltok aktivt i planlegging av terroraksjoner. Blant dokumentene som er funnet, er vage planer om angrep mot tog i USA på tiårsdagen for 11. september-angrepene.

– Bodde i huset i fem år

En av Osama bin Ladens tre koner, Amal Ahmed Abdulfattah, har ifølge pakistansk etterretningstjeneste sagt at terroristlederen bodde i huset i Abbottabad i fem år, før han ble funnet. I løpet av de fem årene skal han ikke ha forlatt stedet en eneste gang.

– Dette er bare hennes forklaring. Vi har ikke fått bekreftet det, sier en tjenestemann ved etterretningstjenesten.

Kona ble skutt i leggen under Navy Seals-operasjonen. Hun får nå medisinsk behandling og blir avhørt i likhet med 15 andre slektninger av ektemannen.