En av Oslo Aps mest markante politikere tok sitt eget parti på senga torsdag da han varslet overgang til Senterpartiet. Dermed er han ute av Arbeiderpartiet, som han har vært aktiv i siden midten av 1980-tallet.

68-åringen er i dag stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, noe han har vært siden 2005, og han har tidligere vært leder for Oslo Arbeiderparti.

Bøhler forteller at et stort antall velgere har oppsøkt ham etter at han i sommer varslet at han ikke ville stille til gjenvalg for Oslo Arbeiderparti, for å «mase på ham» og få ham til å stille opp videre.

– Det eneste partiet som viste positiv interesse for min måte å tenke på, var Senterpartiet, skriver han på sin egen Facebook-side.

Bøhler sier blant annet at han har funnet felles sak med Senterpartiet i kampen for å redde Ullevål sykehus og en behandlingsreform i russektoren.

– Han er nær folk

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum berømmer Jan Bøhler som en politiker som evner å være tett på grasrota.

Han stilte torsdag på en pressekonferanse i Groruddalen sammen med Bøhler for å kunngjøre at sistnevnte nå foreslås som listetopp for Oslo Senterparti foran stortingsvalget neste år.

Senterpartiet i Oslo har ikke klart å få inn representanter på Stortinget siden 1997. Vedum tror Bøhler kan bli den velgermagnet partiet trenger i hovedstaden.

– Med Jan på laget får vi en helt annen kraft. Fra dag én vil han være med og utvikle vår politikk, og det gjør at jeg tror at Sp kan bli et verktøy for enda flere folk, for partier er verktøy for folk, sier Vedum til NTB.

Stemplet som sviker

Overgangen vekker sterke følelser i hans gamle parti, og flere Ap-politikere går kraftig ut mot Bøhlers beslutning. «For en jævla selvopptatt sviker» og «den største svikeren jeg har opplevd i politikken gjennom mer enn femti års medlemskap i Arbeiderpartiet» er blant reaksjonene på sosiale medier fra profilerte partimedlemmer i Oslo-politikken.

«Jeg er svært skuffet over at Jan Bøhler velger å bytte parti. Han hatt de fleste verv det er mulig å ha i Arbeiderpartiet og representert oss på Stortinget i 16 år», skriver leder Frode Jacobsen i Oslo Arbeiderparti i en sms til NTB.

Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet skriver i en sms til NTB at han synes det er synd at Jan Bøhler melder overgang til Senterpartiet når det fortsatt er ett år igjen av stortingsperioden.

– Det er vanskelig å se at Senterpartiet har bedre løsninger for storbyen Oslo, som Jan representerer, skriver Aps partileder.

– Håpet vi kunne skilles som venner

Jan Bøhler sier han hadde håpet at han og hans gamle parti kunne skilles som venner.

– Jeg har ikke tenkt å legge opp til å si noe som helst negativt om mitt eget parti. Nå skulle jeg ønske at de heller tenkte litt på hva jeg har jobbet med og bidratt med siden 1984–85, og skilles på en mer hyggelig måte, sier Bøhler til NTB.

Med seg over til Sp tar Bøhler også en annen mangeårig Oslo Ap-politiker, Tor-Erik Rødberg Larsen, som nå står på 10. pass på Sps liste til stortingsvalget. Overgangene skjer kort tid etter at den profilerte Ap-politikeren Geir Lippestad meldte overgang til det nye partiet Sentrum, og flere unge kvinnelige stortingsrepresentanter har takket nei til gjenvalg.

– Hva sier det om Arbeiderpartiet og Oslo Ap at en rekke profiler ikke blir med videre?

– Jeg har ikke noe å si om det interne livet der, det må de resonnerer over selv. Jeg vil bare ønske dem lykke til med å forbedre seg og komme videre og utvikle sitt interne liv mer positivt, sier Bøhler til NTB.