OSLO: Fredag fortalte Breivik i to timer detaljert om massakrene på Utøya. Det var forferdelig beskrivelser.

– Det er særlig de grusomme detaljene, og det at han sitter helt rolig og saklig og forteller, folk reagerer på. Det gjør et voldsomt inntrykk, sa bistandsadvokat Christian Lundin etter at retten var hevet fredag.

Tilregnelighet

Mandag morgen fortsetter aktoratet å stille Breivik spørsmål om Utøya, før de går over til tiden etter 22.juli. De andre aktørene får også stille spørsmål til tiltalte.Statsadvokat Svein Holden sier at Breiviks forklaring trolig kan avsluttes som planlagt mandag. Tirsdag skal de første vitnene forklare seg.

– Mandag skal vi også komme inn på noen spørsmål rundt tilregnelighet. Men han skal ikke forklare seg mye om dette nå. Vi kommer nærmere tilbake til det ved framlegging av de psykiatriske rapportene, sier Holden.

Det skjer først mot slutten av rettssaken. Rapport nummer to, som konkluderte med at Breivik er tilregnelig, er ennå ikke ferdig behandlet i den rettsmedisinske kommisjon, fikk NTB opplyst fredag.

– Vi kan ikke gi noen dato for når vi vil være ferdige, sa leder Tarjei Rygnestad i Den rettsmedisinske kommisjon.

Sakkyndige

Når retten mandag kommer inn på spørsmålet om tilregnelighet, vil Breivik trolig også si mer om hvorfor han mener de sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim lyver om samtaler de har hatt med ham. Breivik har i retten referert til de to psykiatrisk sakkyndige, som mener han er utilregnelig, som «Asbjørnsen og Moe».

– Hva skulle årsakene være til at undertegnede og Sørheim skulle lyve? spurte Husby i retten fredag.

– Det er et godt spørsmål, og jeg håper du kan svare på det, svarte Breivik.

– Har du ikke noen teori?

– Jeg har en teori, og det er fem muligheter, svarte Breivik, som ikke ville si mer om det.

Jeg ønsker ikke å svare på det nå, men jeg kommer tilbake til det på mandag, sa han