Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) konkluderte allerede i 2011 at det var trygt å bruke aspartam, men har nå sluttført den mest grundige undersøkelsen noensinne av søtningsmiddelet.

EFSA har blant annet sammenlignet mer enn 200 ulike studier foretatt av aspartam i løpet av 30 år. Rapporten skulle opprinnelig vært klar i mai, men ble utsatt for å inkludere helt nye forskningsdata.

Og konklusjonen er altså at det er trygt å bruke søtningsstoffet, vel å merke hvis man holder seg innenfor visse grenseverdier. Og grenseverdiene er rause: Maksimalt anbefalt daglig inntak av søtningsmiddelet oppgis til 7 liter for en voksen mann, 5 liter for en voksen kvinne og 4 liter for et barn.

Aspartam har opp gjennom årene blitt beskyldt for å forårsake både hjernesvulster, søvnmangel og humørsvingninger, uten at dette er blitt støttet av forskning, og den nyeste EFSA-rapporten setter en effektiv stopper for disse spekulasjonene.

Aspartam er et populært søtningsmiddel for lettbrus, som i Norge utgjør nærmere 40 prosent av det totale brusforbruket, ifølge tall fra Bryggeri— og drikkevareforeningen. (©NTB)