NEW YORK: Det var en lykkelig og jublende Marius Matzow Gulbrandsen som i natt norsk tid ble kalt opp på prispodiet på den prestisjetunge filmfestivalen, skriver Aftenposten.

I salen satt også regissør Hisham Zaman, som har samarbeidet medMatzow Gulbrandsenpå nesten alle sine filmprosjekter.

— Først vil jeg takke min gode venn og regissør Hisham. Denne filmen var virkelig hans visjon, sa Matzow Gulbrandsen i sin takketale, før han også takket crewet og produsentene bak filmen.

— Dette er den største utmerkelsen jeg har fått for noe jeg har laget. Det var overraskende å bli ropt opp som vinner, sier den 38 år gamle prisvinneren til Aftenposten.no på telefon fra New York.

- Hvilke nye karrieremuligheter åpner denne prisen?

— Det vil helt sikkert hjelpe på jobbtilbud og kontrakter, og jeg håper det kan gi drahjelp til produksjonsselskapet Film Farms som jeg driver med gode venner i Råde, sier Gulbrandsen.

OPPTAK: Her står Marius Matzow Gulbrandsen klar på en såkalt "dolly" under opptak av "Før snøen faller". Foto: Daniel Howlid

Midt på natten lokal tid i New York vandret han rundt med en verdisjekk på 50.000 dollar på lomma.— Jeg har ikke helt oversikt over det andre jeg vant. Det må jeg finne ut av i morgen, ler han.

Prisen består blant annet av kostbart kamerautstyr, 5000 dollar i kontanter og etterhåndsarbeid for en film verdt 50.000 dollar ved et filmselskap i USA, ifølge nettsiden til Tribeca Film Festival.

Mange festivalinvitasjoner

Regissør Zaman omtaler prisen som en stor seier også for ham.

— Dette er så fortjent for Marius. Han er en av de mest hardtarbeidende og beste fotografene vi har i Norge, og lager ikke bare vakre og fine bilder. Han tilfører også nødvendig dramatikk med sitt øye for bildekomposisjon, sier han.

Ifølge Zaman er Før snøen faller allerede invitert til 10-15 internasjonale filmfestivaler de kommende månedene.— Tallet vil nok øke ganske mye med det kvalitetsstempelet en pris her på Tribeca-festivalen betyr, konstaterer han.

Jobbtilbud i kø

— Dette er fantastisk for filmen og for Marius. Han vil garantert få mange jobbtilbud fra utenlandske filmskapere nå. Denne prisen legges merke til i det internasjonale filmmiljøet, sier produsent Stein B. Kvae i produksjonsselskapet Paradox Produksjoner til Aftenposten.no.

— Vi visste at foto var bra på Før snøen faller, og hadde et realistisk håp om å ta denne prisen. Nettopp derfor ble Marius med over til New York, sier han.

Selv dro Kvae tilbake til Oslo tidligere i uken, og fulgte prisutdelingen via web-TV hjemmefra.

En million kroner til norsk film i Gøteborg

-Hvor viktig er dette for filmen?

— Det betyr jo at mange, både i Norge og i utlandet, vil få øynene opp for filmen og få lyst til å se den. Det blir også lettere å selge den internasjonalt når vi har fått en så viktig pris, sier Kvae. Han har allerede i flere måneder blitt nedringt av internasjonale filmoppkjøpere som vil sikre seg distribusjonsrettighetene til filmen.

Juryens begrunnelse

Slik er juryens begrunnelse for pristildelingen:

“Før snøen faller pakker inn visuell slagkraft for å matche styrken og ambisjonen rundt historien om en tenåringsgutt som forsøker å begå æresdrap på sin søster. Filmet i fire land fanger den alt fra landsbyliv til storbyliv i flere europeiske byer, fra intime hjemlige scener til yrende gateliv, fra nervepirrende grensepasseringer til et nakent vakkert nordisk vinterlanskap, inviterer den oss inn i mange kraftfulle verdener og oppfyller mange muligheter for cinematografi som en kunstform".

Du kan sehele prisshowet på videolink her. Prisen til Før snøen faller deles ut ca. 48 minutter ut i sendingen.

Andre store pris

Dette er den andre store internasjonale filmprisen Zamans langfilmdebut kaprer. I januar vant den hovedprisen på den internasjonale filmfestivalen i Gøteborg, med en million svenske kroner i prispenger.

I Norge har billettsalget på filmen nå kommet opp i 11.019, og den går fortsatt på kino en rekke steder. Dermed har produsentene klart å passere de magiske 10.000 som kvalifiserer til såkalt etterhåndsstøtte fra Norsk filminstitutt.

Prisvinner Matzow Gulbrandsen og regissør Zaman har et langvarig samarbeid bak seg, blant annet med den prisvinnende kortfilmen Bawke (2006),som var Zamans store gjennombrudd som filmskaper. De har også laget novellefilmen Vinterland (2007) sammen,og er snart kinoaktuelle med den uavhengige produksjonen Brev til Kongen.

Eneste nordiske film

Før snøen faller var den eneste nordiske filmen på festivalen, og ble plukket ut blant over 6000 innsendte filmer.

Her er en fullstendig liste over de andre vinnerne fra Tribeca fra filmnettstedetDeadline.com.

Tribeca Film Festival ble grunnlagt i 2002 av blant andre Robert De Niro. Tirsdag fikk Zaman et møte med sitt store filmidol under en lunsj for festivalens regissører, og fikk blant annet fortalt at han så De Niro i Martin Scorseses Taxi Driver (1976) minst 15 ganger mens han gikk på filmskolen.