Kyrre Haugen Sydness har hovedrollen som Kaptein Sabeltann, slik han har hatt det både i tv-serie og sommershow de siste årene. Foto: STORM FILMS/LARS A. HELLEBUST
Terje Formoe har planer om å lage en oppfølger til "Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama". - Dessuten har jeg en avtale med Dyreparken fram til 2038 – foreløpig. Da er jeg 88, og har signalisert at vi bør ha en 12-årsavtale, sier Formoe og ler. Foto: STORM FILMS/LARS A. HELLEBUST
"Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama" skal spilles inn i tre kontinenter. Her er Terje Formoe under innspilling i Ouarzazate, kjent som "Marokkos Hollywood". Foto: STORM FILMS/LARS A. HELLEBUST

MAROKKO: – And … cut!

Nok en scene er unnagjort i sandblåste, solsvidde Ouarzazate, også kjent som "Marokkos Hollywood". Dermed, mens skuespillerne stuper mot skyggene, lurer Terje Formoe seg til å prøvesitte tronen som vil figurere sentralt når "Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama" får premiere neste høst.

Selv om det er regissørparet Lisa Marie Gamlem og John Andreas Andersen som bestemmer på settet, legger ikke Formoe skjul på at han liker å følge med.

– Sabeltann er barnet mitt. Jeg kan ikke slippe det, vedgår han overfor Fædrelandsvennen etter en lang innspillingsdag.

Jubileumsforestilling

2014 blir spesielt, både for Formoe og figurene hans. Til sommeren markerer Sabeltann & co. sin 25. sesong i Kjuttaviga. Og i kjølvannet av den følger altså en spillefilm med et budsjett på nær 50 millioner kroner. Ifølge Disney Nordic, som er distributør, er dette den dyreste, norske produksjonen i sitt slag.

I hovedrollene finner vi Kyrre Haugen Sydness, Odd Magnus Williamson, Pia Tjelta og Anders Baasmo Christiansen. Opptakene begynte i engelske Cornwall og fortsatte i Thailand. Rammene står bra til Formoes utlandsambisjoner – ambisjoner som spiste på seg med tegnefilmen fra 2003 og TV-serien fra 2011. – Jeg har aldri følt at han tilhører én kyst. Han tilhører alle de syv hav, og har verken nordisk utseende eller lynne, påpeker Formoe, og legger til at han har jobbet siden 90-tallet med å skaffe seg internasjonale navnerettigheter på vegne av persongalleriet sitt.

God butikk

Disney-konsernet omtaler Sabeltann som Norges "sterkeste varemerke for barn". Slikt blir det inntekter av. Ifølge skattelistene som nylig ble offentliggjort, sitter opphavsmannen med en formue på 18,8 millioner kroner.

– Det er viktig å ta med i bildet at veldig mye av midlene jeg har fått inn, går til å videreutvikle universet, sier Formoe, som mener han har mer til felles med Baasmo Christiansens uhøytidelige kong Rufus-skikkelse enn gullfikserte pirater.

– Noe av det som tiltaler meg, er den barnlige tilnærmingen til livet, forklarer han.

Frykter beskyldninger

– Hva har "Pirates of the Caribbean"-suksessen betydd for Sabeltanns framtid på kinolerretet?

– I min hjerne har den ikke spilt noen rolle, siden den ble lansert så utrolig lenge etter oss. Jeg har faktisk latt være å se nærmere på de filmene, fordi jeg ikke vil ha noe av det oppe i hodet mitt. Jeg pleier heller ikke å lese historiene jeg får tilsendt av folk i posten. Jeg er livredd for å bli beskyldt for å stjele fra dem, så jeg kjører mitt eget løp.

– Du får ikke lyst til å spille Sabeltann igjen selv når du kommer ned hit?

– Nei, for det føles helt riktig med Kyrre. Jeg tør påstå at vi har noen av våre beste i sving i dette prosjektet, foran så vel som bak kamera. Det nyter jeg. Jeg får ingen prestasjonsangst, bare en sitrende tro på at "nå skal det skje".

I hundre

– Hvor går ferden etter "Lama Rama"?

– Vi skal lage en film nummer to. Dessuten har jeg en avtale med Dyreparken fram til 2038 – foreløpig. Da er jeg 88, og har signalisert at vi bør ha en 12-årsavtale, humrer Formoe.