GRIMSTAD: Johan Benad Uglands selskap, JB Ugland Holding, samarbeider med Universitetet i Agder og Grimstad kommune om det nye sykehjemmet.

De tre jobber med en modell der Ugland bygger et sykehjem eller omsorgsboliger på universitetsområdet, og der Grimstad kommune blir langtidsleietaker. Så vil universitetet bruke det til forsking og undervisning i samarbeid med kommunen.

— Hvordan det vil se ut, vet vi ennå ikke, men det skal ikke nødvendigvis se ut som et sykehjem gjør i dag. Kanskje vil det i fremtiden være slik at flere og flere skal behandles hjemme og så er det en slags kommandosentral på sykehjemmet, sier Bjørn Vedal, direktør i JB Ugland Eiendom.

Universitetssykehjem

På et formannskapsmøte i Kristiansand nylig, fortalte UiA-rektor Torun Lauvdal om planene om et universitetssykehjem.

— For oss er dette en gylden mulighet til å få en arena for forskning og utdanning rett på campus, sier Stephen Seiler, dekan ved fakultet for helse og idrettsvitenskap.

Ifølge Seiler vil stedet fungere etter mønsteret av universitetssykehusene der mennesker blir behandlet, men der det også blir utdannet helsepersonell og der det foregår forsking som skal gi bedre behandling av pasienter.

— Det er ikke bare vårt fakultet som vil ha glede av dette. Også fakultet for teknologi og realfag vil kunne bruke det. De har mye å bidra innen helseteknologi og samarbeider med vårt fakultet rundt satsningen på e-helse, sier Seiler.

Landets første

Hvis det blir noe av planene, vil det i så fall bli landets første universitetssykehjem.

— Det finnes utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester, men en etablert kobling til utdanning og forskning har kun blitt sondert, men aldri realisert, sier Seiler.

Han mener prosjektet vil styrke miljøet for helseteknologi som allerede finnes i Grimstad.

Bjørn Vedal mener prosjektet vil kunne gi vekst i denne bransjen.

— Inntjeningen ligger i at vi utvikler teknologimiljøet i Grimstad. Hardwaren er bygningsmassen, mens softwaren er innholdet. Vi vil være med og gjødsle for å få til vekst, sier Bjørn Vedal.

— Hvor sikker er du på at dette blir realisert?

— Jeg tror det blir dradd videre i en eller annen form, hvis ikke ville vi ikke satt i gang. Men hvilken form det blir, vet vi ikke, sier Vedal.

Flere muligheter

I Grimstad kommune har de ennå ikke bestemt seg for om de vil gå inn på en modell der Ugland får bygge et sykehjem mens de leier. Dette vil i så fall bli som et offentlig privat samarbeid (OPS).

— Vi nøler litt når det gjelder å etablere et bygg, der har vi ennå ikke bestemt oss, sier Per Kristian Vareide, rådmann i Grimstad.

Men ideen med et universitetssykehjem er han svært interessert i.

— Det gir bedre forskning, bedre undervisning og bedre behandling. Den modellen har vært en viktig nøkkel for hvordan man har utviklet kunnskap om sykehusbehandling.

Mulighet

Direktør i JB Ugland Holding, Johan Martin Ugland, har ikke hatt anledning til å snakke med Fædrelandsvennen de siste dagene.

Under et intervju med Fædrelandsvennen i 2011, fortalte Johan Benad Ugland at de var interesserte i offentlig private samarbeid.

— Vi jobber med prosjekter og håper noen vil stille opp, sa Ugland.