— Vi får henvist flere og flere barn som er sene i den motoriske utviklingen. Knaggene for hva som er normale utviklingstrinn forskyves. Vi ser en dramatisk endring, sier barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen, som leder faggruppen for Barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk fysioterapiforbund.

Forklaringen er at foreldrene i for liten grad legger barnet på magen, noe som er helt nødvendig for at barnet skal bygge muskulatur.

— Mange foreldre er engstelige for å legge barna på magen fordi de har hørt om krybbedød. Men dette gjelder bare når de sover. Når de er våkne, er det kjempeviktig at de ligger på magen fra første dag. Da blir barna sterke i rygg og armer, som er nødvendig for å kunne sitte, krabbe og gå senere, sier Bruun Haugen.

- Rumpeaking ikke bra

Barnefysioterapeut Ute Imhof ved Barnas Fysioterapeut i Oslo deler bekymringen.

— Jeg har lagt merke til at ungene har for mye «stress less» posisjoner, de sitter i vippestol, bilsete, vogn og på fanget på kafé. Barnet bør heller være nede på gulvet og trene, sier Imhof.

IKKE SLIK: Når barnet er våkent bør det ligge mest mulig på magen, råder fysioterapeuter. Foto: Scanpix

Barn som får for lite gulvtrening kan komme til å slite med å krabbe, og tyr heller til rumpeaking. Det er problematisk, ifølge barnefysioterapeuten. — Det er viktig å få et barn til å krabbe. Når man krabber beveger man seg diagonalt, slik man gjør når man går. Krabbing er fantastisk god trening for kjernemuskulaturen, som igjen er viktig for å stå og gå. Dette går man glipp av hvis man bare hopper rundt på rumpa, sier Imhof.

«Parkettgenerasjonen»

Noen bruker begrepet «parkettgenerasjonen» som en forklaring på hvorfor barn lærer å krabbe senere enn før. Teorien er at det glatte underlaget gjør det vanskeligere å ta fraspark. Imhof mener forklaringen er for enkel.

— Underlaget påvirker hvordan barn beveger seg, og ullstrømpebukse på parkett er en krevende kombinasjon. Men det vil bare bli et problem hvis ungen aldri får opplevd noe annet underlag, det er viktig med variasjon, sier Imhof, som anbefaler å la babyen få være barføtt når det er mulig.

— Dersom babyen bare åler seg rundt, kan man også prøve å ta av bodyen. De synes det er ubehagelig å dra seg rundt når de er nakne, så da løfter de gjerne opp magen og begynner å krabbe, tipser Imhof.

...MEN SLIK: Det beste du kan gjøre er å la barnet ligge på magen og gi det muligheten til å utvikle seg, slik det er ment fra naturens side. Foto: Scanpix

Fysioterapeutene understreker at man ikke kan «lære» barnet sitt å sitte eller krabbe, dette er noe barnet selv må finne ut av. De advarer foreldre mot å falle for fristelsen å «hjelpe» barna opp i sittende stilling.

— Noen foreldre blir veldig utålmodige, og stabler barna opp i sittestilling og i gåstoler. Jeg hører noen mødre si at ammeputer er så fine fordi man kan sette babyen der, så faller den ikke. Men barnet setter seg selv opp når ryggen og balansereaksjonene er klare. Dette er noe som må øves opp, og barnet må få gjøre det i sitt eget tempo, sier Karianne Bruun Haugen.

- Ikke juks med gåstol

Hun oppfordrer foreldre til å legge babyen på magen mange ganger om dagen, helt fra starten av.

— I starten er det forferdelig slitsomt for dem, så ha mange, men korte stunder på magen. Etter hvert som de øker utholdenheten vil de trives bedre på magen og da kommer utviklingen av seg selv, sier Bruun Haugen.

Hennes egne barn har krabbet allerede fra 7-8-måneders alder, uten at hun har gjort noe annet enn å la dem åle rundt på gulvet mens hun selv har lest avisen og drukket kaffe ved siden av.

Jo mindre hjelpemidler, dess bedre, påpeker ekspertene.

— Man bør ikke jukse frem utviklingen med gåstol. Med slike innretninger står de oppreist, uten at de er klar til å ta overvekt. Barnet tripper avgårde på tærne, men utvikler ikke holdningsmuskulaturen man trenger for å gå. La ungene finne ut av ting selv, da får de brukt kroppen og utforsket balansen, sier Imhof.

Hjelpemidler kan faktisk både hemme og skade barnas naturlige utvikling, advarer fysioterapeutene. Foto: Scanpix

La babyen få øve

Ifølge Bruun Haugen er vippestol ok å bruke, men bare i maksimalt en halvtime mens man for eksempel dusjer eller lager mat. Det er også greit at de minste sitter i høy barnestol under måltid.

— Det er alle de andre timene i døgnet som betyr noe. Babyen må ikke ligge på gulvet heller, den kan ligge på magen på stellebordet eller på brystet til foreldrene, påpeker hun.

Det er store individuelle forskjeller i utviklingstempo hos barn, og vanskelig for foreldre å vite hva som er normalt og ikke. En grei huskeliste er at når barnet er seks måneder bør det kunne løfte seg høyt opp på magen, og gjerne rulle rundt. Ni måneder er en grei rettesnor for krabbing og sitting, og de fleste barn går når de er 10-14 måneder gamle.

Hos noen barn kan nakkespenninger gjøre at det er ubehagelig å ta seg opp i krabbestilling. Hvis man mistenker dette, bør man søke hjelp på helsestasjonen, råder Bruun Haugen. Det gjelder også hvis barnet har en favorittside, og er flat i bakhodet.