Tidligere denne uken ble det kjent at Jarle Andhøy har satt kursen mot Antarktis for å lete etter «Berserk», som forsvant med tre person om bord i fjor vinter. Andhøy har ikke godkjennelse fra norske eller new zealandske myndigheter. Polfareren fikk avslag på en søknad han sendte Norsk polarinstitutt i fjor, fordi det ikke var nok informasjon.

Men nå planlegger han altså en ny ekspedisjon, sammen med blant andre Samuel Massie, som også var med på den skjebnesvangre Berserk-eksepedisjonen i fjor.På en pressekonferanse torsdag kveld, på Rubber Pub i Rosteds gate i Oslo, kom Andhøys første kommentarer til den nye turen, formidlet via hans advokat Nils Jørgen Vordahl.

Det skriver Aftenposten.no.

Vil først teste båten

— Andøy deltar nå på et testseilas utenfor kysten av New Zealand med ekspedisjonsbåten. Båt og mannskap er forberedt på videre seilas på McMurdo-strede t t dersom båten står til forventningene, sa Vordahl.

For øyeblikket er det stiv kuling, som er varslet å gå over til storm. Det er viktig å få testet båten i storm, sa Vordahl.

— Dersom mannskapet er trygge på båtens sjøegegnskaper vil avgjørelse om videre seilas mot McMurdo-stredetbli fattet, fortsatte han.

Han fortalte at bakrunnen for en eventuell ny ekspedisjon er å finne holdepunkter for hva som skjedde med båten Berserk februar 2011. De håper å finne båten. Søket vil ha utgangspunkt i stedet der nødsignalet ble sendt fra.

— Dersom testseilasen er vellykket og mannskapet beslutter å gjennomføre 2012-ekspedisjonen, vil de være fremme i områdene Horse Shoe Bay og Backdoor Bay februar 2012, opplyste Vordahl.

Disse områdene var avtalt som nødhavner for den savnede båten Berserk.— De har ikke med seg nødpeilesendere i båten fordi de ønsker å være selvhjulpne og ikke vil utsette andre for risiko hvis noe skulle gå galt, sa Vordahl.

Vil hedre sine døde venner

Til stede under pressekonferansen var også Andhøys to tidligere seilerkompanjonger Christian Foss og Rune «Supern» Olsgaard.

New Zealandske myndigheter har lett etter Andhøy og den nye båten hans både fra luften og til vanns, men uten resultat.

Da Aftenposten møtte Andhøy i desember røpet han at han og Massie planla en retyr til Antarktis for å hedre sine døde venner, og lete etter Berserk.

- Jeg skylder gutta å finne ut hva som skjedde. Folk kjenner historien fra mediene. Men det vesentlige som ikke har fremkommet er at «Berserk» hadde kontakt med offisielle aktører i de siste tre døgn forut for forliset, blant annet marineskipet «Wellington». Jeg vil gjerne vite hva som ble sagt til «Berserk», sa Andhøy da.

12. februar i fjor seilte «Berserk» med fem mann om bord inn i farvannet som omfattes av Antarktis-traktaten. 22. februar var Jarle Andhøy og mannskap Samuel Massie inne på isen, og forsøkte å kjøre til Sydpolen med terrengmotorsykler. Samtidig ble det uvær, og etter 22. februar hadde man ikke lenger kontakt med seilbåten og de tre om bord. Robert Skaanes (34) fra Trondheim, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, og Leonard J. Banks (32) fra Sør-Afrika omkom da Berserk forsvant. En stor internasjonal leteaksjon ble satt i verk. Man fant en tom redningsflåte, og noen få deler fra Berserk. Etter cirka to uker ble søkene avsluttet.