Her er noen av de mest kjente avsløringene som har kommet etter lekkasjer fra Edward Snowden:

6. juni

The Guardian og Washington Post kommer med sine første avsløringer basert på materiale de har fått overlevert fra en til da ukjent kilde. Edward Snowden avsløres etter eget ønske som kilden tre dager senere.

Hemmelige rettsavgjørelser: The Guardians journalist Glenn Greenwald første sak avslører at en av USAs største telefonselskaper, Verizon, er blitt beordret av en domstol til å overlevere telefondata fra millioner av brukere i USA og utlandet til National Security Agency (NSA). Avisen beskriver hvordan spesielle domstoler regelmessig kommer med hemmelige rettsavgjørelser som tvinger private selskaper til å sammarbeide med NSA.

PRISM avsløres: The Guardian og Washington Post avslører samme dag en power point-fremstilling som illustrerer hvordan NSA gjennom programmet PRISM har direkte tilgang til serverne i noen av USAs største teknologiselskaper, som Apple, Google og Microsoft. The Guardian avslører også hvordan de private selskapene har hjulpet NSA med å komme forbi selskapenes brannmurer og at NSA betaler for hjelpen de får.

7. juni

Obama ville ha liste for dataangrep: Amerikanske tjenestemenn beordres av president Barack Obama til å bidra til en liste over potensielle ofre for cyberkrigføring.

8. juni Boundless Informant avsløres: En power point-fremstilling avslører eksistensen av programvaren Boundless Informant, et program som viser hvilken innsamling av informasjon USA omtrent i det øyeblikk det skjer. Programmet viser hvor mye etterretningsinformasjon USA henter fra hvert enkelt land. Plansjene viser blant annet at NSA har samlet 3 milliarder biter med etterretningsinformasjon fra amerikanske borgere bare i februar 2013. * Boundless Informant: the NSA's secret tool to track global surveillance data (The Guardian, 8. juni)

9. juni

Edward Snowden står frem som kilden: Etter eget ønske står Edward Snowden frem som kilden til The Guardian og Washington Post. Han befinner seg da i Hong Kong.

16. juni USA og Storbritannia spionerte under G20-møte: The Guardian avslører at USA og Storbritannia spionerte på politiske ledere og diplomater fra andre land som deltok under G20-møtet i 2009, at de avlyttet Sør-Afrikas utenriksdepartement og at de planla å spionere på Samveldet-møtet i 2009. Hensikten var å få overtaket på utviklingslandene.

21. juni

Britisk tapping av telefonkabler avsløres: Storbritannias spionbyrå for signalavlytting, GCHQ, tapper store fiberkabler for informasjon med programmet Tempura.

23. juni

Edward Snowden flyr fra Hong Kong til Moskva: Snowden har billett helt til Cuba, men stopper i Moskva. Til store protester fra USA får Snowden etter hvert oppholdstillatelse i Russland.

27. juni

NSA samler nettbrukeres metadata: Programmer som Evil Olive samler enorme mengder med data om hva slags nettsider folk besøker. Stellar Wind-programmet, som også samler metadata om folks internett-bruk, gikk i arv fra George W. Bush til Barack Obama.

afp000609686-maWtkd9jQd.jpg Foto: VINCENT KESSLER

29. juni USA spionerer på EU og FN: Laura Poitras, en uavhengig filmskaper og journalist som har samarbeidet med Snowden, skriver i Der Spiegel at amerikanerne har spionert på EU, FN og flere ambassader. Hun beskriver også hvordan USA hver måned samler en halv milliard opplysninger om tyskeres databruk. Kun partnerne i Five Eyes-samarbeidet; USA, Canada, Storbritannia, Australia og New Zealand er unntatt fra kartleggingen til NSA.

6. juli

Sør-Amerika ofre for spionasje: Glenn Greenwald skriver i den brasilianske avisen O Globo at brasilianske internett— og telefondata er blitt samlet av NSA. Kart som offentliggjøres i artikkelen avslører hvordan Australia og New Zealand har bidratt til overvåkingen. Greenwald avslører også i O Globo at USA spionerer også på andre Latin-Amerikanske land.

20. juli

Tyskerne samarbeider med NSA: Der Spiegel avslører at det tyske etterretningsorganet BND har samarbeidet med NSA om XKeyscore-programmet, som samler inn data.

31. juli

Enorme datamengder samles inn med verdensomspennende nett: Power Point-fremstillinger viser hvordan programmet XKeyscore ved hjelp av 500 servere spredt rundt i verden samler inn data om «nær sagt alt en bruker gjør på Internett», og lager det i databaser, søkbare på navn, e-post, IP-adresser, region og språk.

2. august Telefonselskaper gir britisk etterretning tilgang til data: Britiske GCHQ betaler for å få direkte tilgang til telefonkablene til syv telefonselskaper.

9. august

Overvåking uten rettsordre: Et smutthull i amerikansk lovgivning åpner for at NSA kan overvåke amerikanske borgere uten å ha fått tillatelse til det fra en domstol.

29. august

Hemmelige milliarder til etterretning: Den amerikanske kongressen behandlet i 2013 et hemmelig budsjett for NSA på over 300 milliarder kroner, viser dokumenter Washington Post får fra Snowden. Dokumentene viser også mangelen på kunnskap om Russland, Kina og Nord-Korea. USA vet så godt som ingenting om hvilke intensjoner Nord-Koreas leder Kim Jong-un har. Vi får ny innsikt i hvordan elektronisk overvåking ble brukt til å ta Osama bin Laden.

1. september NSA spionerte på presidentene i Brasil og Mexico: I ukesmagasinet Fantástico avslører Glenn Greenwald at NSA har spionert på Brasils president Dilma Rousseff og Mexicos president Peña Nieto.

2. september

Amerikansk mistillit til Pakistan: USA bruker like mye energi på å spionere på sin allierte Pakistan, som de bruker på å spionere på Iran og Nord-Korea.

5. september

NSA kan knekke digital kryptering: The Guardia, New York Times og ProPublica avslører hvordan NSA har utviklet metoder for å knekke krypteringskoder som skal holde e-poster og andre transaksjoner på nett hemmelig. NSA samarbeider med teknologiindustrien for å introdusere bakdører i kommersielle produkter. Den britiske etterretningen har plassert hemmelige agenter i teknologiselskaper.

7. september NSA kan spionere på smarttelefoner: Der Spiegel avslører at NSA kan tappe telefonen din for e-post, kontakter, notater og gsp-data fra alle de ledende smarttelefonene på markedet.

9. september

NSA spionerte på Google og Petrobras: O Globo-magasinet Fantástico beskriver hvordan NSA spionerte på det brasilianske oljeselskapet Petrobras, det franske utenriksdepartementet og det Belgia-baserte selskapet SWIFT, som sørger for bankoverføringer over landegrensene.

16. september

NSA overvåker finansinstitusjoner: Der Spiegel avslører hvordan NSA samler data om overføring av penger gjennom Visa, Mastercard, og SWIFT. Overvåkingen av SWIFT er et brudd på en avtale med EU fra 2010. * 'Follow the Money':NSA Monitors Financial World (Der Spiegel, 16. september)

23. september

NSA overvåket Indias ledere: NSA har skaffet seg opplysninger om Indias atom— og romprogram. Indias ambassade ble overvåket.

14. oktober

NSA samler e-post-lister: NSA samlet over 250 millioner oversikter over innboksen og kontaktlister fra tjenester som Yahoo, Gmail og Facebook. Informasjonen blir hentet fra kablene som overfører informasjonen.

21. oktober

NSA overvåker franskmenn: Den franske avisen Le Monde melder at den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde overvåket over 70 millioner telefonsamtaler iFrankrikei perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år.

Ayrault kaller avsløringene alvorlige og sjokkerende, og sier europeiske land nå må gå sammen og forhandle med USA.

Disse avsløringene har senere blitt benektet av NSA.

23. oktober NSA kan ha spionert på Angela Merkel: Den tyske statsministeren ringer til Barack Obama for å klage over at telefonen hennes er blitt avlyttet. Barack Obama forsikrer henne om at hun ikke blir avlyttet nå, men amerikanerne vil ikke kommentere om de har avlyttet henne tidligere.

25. oktober

NSA overvåket telefonene til 35 av verdens ledere: Amerikanske tjenestemenn har forsynt NSA med telefonnumrene til 200 av verdens ledende politikere. Telefonene til 35 av verdens lederes telefoner ble overvåket, ifølge The Guardian.

30. oktober

NSA hacket seg inn på forbindelene mellom datasentrene til Google og Yahoo, melder Washington Post. Amerikansk etterretning fikk dermed direkte ukryptert tilgang til brukernes e-post, nettsøk, bilder og dokumenter.

19. november

NSA skaffet seg i løpet av én måned opplysninger om 33 millioner mobiltelefonsamtaler i Norge, meldte Dagbladet. Men så avviste den norske etterretningssjefen dette, og Dagbladet innrømmet etter hvert at de trolig hadde misforstått. Det var ifølge e-sjefen snakk om norsk overvåking i Afghanistan.