LIVERPOOL: — Vi gikk ut fra Liverpool for to timer siden og ligger nå helt i teten, sier Kaptein Ivar Mortensen til fvn.no, på telefon fra fullriggeren "Sørlandet" like før klokken 19. Han forteller at starten gikk helt som planlagt og "Sørlandet" seiler nå i en fart på 10 knop. Stipulert skal de gå i mål i Bergen senest fredag 1. august, men Mortensen tror de skal greie det tidligere, men det kommer an på vær og vind.

Klokken 16.30 gikk startskuddet

Den store seilasen "The Tall Ships Races 2008" går i år innom Måløy og Bergen. Med på seilasen er skoleskipet Sørlandet, som er eneste deltaker fra vår sørligste landsdel.

Under årets seilas er blant annet 37 ungdommer fra Sørlandet med som medseilere. Ungdommene, i alderen 15-25 år, deltar i forskjellige etapper. 19 ungommer er med på etappen fra Liverpool til Måløy, mens 19 ungdommer deltar på etappen fra Bergen til Den Helder.

Konkurransen er en stor internasjonal kappseilingskonkurranse for store seilskip, og har vært arrangert siden 1956. Flere steder i verden arrangeres flere utgaver av seilasen, og det er nå klart for den nordlige seilasen.

Foruten Måløy og Bergen, er seilskipene innom Liverpool og Den Helder på årets seilas.

Om to år kommer seilasen tilbake til Norge. Da er Kristiansand sammen med Antwerpen, Aalborg og Hatlepool hovedhavnene for seilasen.