NEW YORK: Den økonomiske krisen har gitt Barack Obama mulighet til å komme på offensiven etter at John McCain de siste ukene har hatt hånden på rattet.

Men både McCain og Obama sliter med å komme opp med gode strategier for den alvorlige økonomiske krisen, som tar nye vendinger fra dag til dag. Bekymrede velgerne vil ha svar og forsikringer om at deres neste president rydder opp.

Trolig ikke siden den store depresjonen på 1930-tallet, har den økonomiske situasjonen spilt en større rolle i en amerikansk presidentvalgkamp.

Krisen har lagt et ekstra press på John McCain fordi senatoren fra Arizona av velgerne blir oppfattet som den av de to kandidatene som står svakest i den økonomiske politikken.

— Snakket ikke økonomi

McCain-kampanjen er fullt klar over at en debatt om økonomien er noe Obama-leiren har ønsket i ukevis, skriver The Wall Street Journal.

— Økonomikrisen medfører stor usikkerhet og mange farer for John McCain, sier den republikanske meningsmåleren Tony Fabrizio til The Wall Street Journal.

— Da vi gikk fram på målingene, var det ikke økonomien vi snakket om, sier Fabrizio til avisa.

Senator John McCain gjorde det vanskelig for seg selv ved tirsdag å si at det ville være feil av myndighetene å kaste ut en redningsbøye til forsikringsgiganten AIG. Dagen etter at nettopp det skjedde, sa McCain i likhet med Barack Obama at redningsaksjonen var uheldig, men nødvendig,

— Grunnleggende sterk

Obama har selv hatt problemer med å overbevise velgere om at han som fersk senator har nok erfaring til å bli landets neste president. Men målinger viser altså at når det kommer til økonomien så står han sterkere enn McCain, som insisterer på at den amerikanske økonomien er grunnleggende sterk.

McCain forsøker nå å selge seg som kandidaten som er på arbeiderklassens side, og som skal reformere Wall Street og Washington.

— Jeg har slåss mot tøffere karer enn dette tidligere, sier han.

Men Republikanernes presidentkandidat blir møtt med kritikk om at han tidligere har vært motstander av reguleringer på Wall Street.

Dødt løp

En ny meningsmåling fra fem vippestater, der valget i november kan avgjøres, viser at det er dødt løp mellom Obama og McCain. Spørreundersøkelsen ble gjennomført for CNN og magasinet Time i begynnelsen av uka, og den er et første tegn på hvordan finanskrisen påvirker tvekampen mellom de to presidentkandidatene.

Målingen viser blant annet at det i Florida, som McCain må vinne for å bli president Bushs etterfølger, nå er dødt løp. Også i Ohio, der valget ble avgjort for fire år siden, er Obama og McCain side om side.

Uavhengige kandidater

Det er nå så jevnt at uavhengige Ralph Nader, libertarianeren Bob Barr og Cynthia McKinney fra De Grønne kan komme til å påvirke resultatet i noen av vippestatene, melder CNN.

Den demokratiske strategen og Obama-tilhengeren, James Carville, hevdet mandag at 15. september, da Lehman Brothers gikk over ende, vil stå som datoen da presidentvalget ble i avgjort i Obamas favør. 4. november får vi svaret på om han har rett.