Oslo — Utbruddet i England gir grunn til bekymring, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) til NTB.Landbruksministeren understreker at det er en alvorlig dyresykdom vi snakker om. Men samtidig vil han passe seg for å skape unødig frykt.- I hovedsak dreier dette seg om et problem for norske dyreholdere, sier Riis-Johansen.Han opplyser at Mattilsynet har satt i verk parallelle tiltak som i 2006. Hovedmålet er å hindre kontakt mellom tamme og ville fugler. Godt forberedt.

De aller fleste norske fjærfeprodusenter er godt forberedt dersom fugleinfluensaen skulle komme til Norge. Men det er ikke mulig å forsikre seg mot smitten, innrømmer direktør John Nordal i Prior.Siden forrige gang det ble slått alarm, har ventilasjonsanleggene hos norske fjærfeanlegg blitt oppgradert for å sikre at villfugl og annet ikke kommer inn til fjærfebesetningene. - Hønsehusene er lukket med mekanisk ventilasjon, med piper som blåser ut luften. Det skal mye til at fugler ramler ned, og det er gjort en jobb for at slikt som fugleavføring blir stanset, forklarer Bjørn-Ole Juul-Hansen i Fjørfebransjens Landsforening til NTB. - Betyr lite.

For den økologiske hønsebonden Runar Sørli og 7.500 økologiske høner i Skjeberg i Østfold betyr ikke Mattilsynets forbud mot frittgående fjærfe særlig mye.- Hønene har plass nok inne til å tilfredsstille de kravene som gjelder for økohøns, og når temperaturen kryper ned mot null og under, foretrekker også hønene å være innendørs, opplyser Sørli.Og i går mens NTBs reporter er i Skjeberg for å prate med Sørli om forbudet og se på hønseriet hans, er temperaturen såpass lav at de fleste nok ville ha holdt seg innendørs selv om de hadde kunnet gå ute.- På varmere dager er det helt hvitt av høns her ute, sier Sørli og peker utover jordene og de skogkledde bergrabbene som ligger like inntil hønseriet. Urolige.

Norske veterinærmyndigheter er likevel på tå hev etter at det i helgen ble konstatert fugleinfluensa av det dødelige H5N1-viruset i en stor kalkunfarm i Suffolk i det østlige England.- Hvis kalkunene er smittet av villfugl, er vi inne i vårt hovedtrekkområde i Nordsjøen, og det vil være betydelig fare for at fugl kan smittes under vårtrekket, får NTB opplyst hos Veterinærinstituttet.Vårtrekket starter i februar-mars, og hele Nordsjø-området er viktige overvintringsområder for både andefugl, måkefugl og vadefugl. Mange av disse fuglene overvintrer i norske kystområder.- Vi er betydelig mer på tå hev nå enn da det ble funnet fugleinfluensasmitte i Ungarn i slutten av januar. Utbruddet i Ungarn var det første i Europa siden august i fjor, og det var ikke konstatert smitte blant villfugler i Storbritannia før den dukket opp i kalkunfarmen, sier spesialveterinær i fjærfesykdommer Robert Bruce David i Veterinærinstituttet.Instituttet oppfordrer folk som måtte komme over død villfugl om å ta kontakt med Mattilsynet, slik at fuglen kan bli analysert. ©NTB