MEXICO BY: Svineinfluensaen kan ha kostet 149 mennesker livet i Mexico, det eneste landet der man med sikkerhet vet at folk har dødd av sykdommen, opplyste Mexicos regjering mandag. Men antallet tilfeller som er bekreftet av laboratorieprøver, er fortsatt ganske få.

(Saken fortsetter under bildet)

FEBERSØKER: En varmeskanner avslører om passasjerer har feber på Ngurah Rai internasjonale flyplass på Bali. Mange asiatiske land har allerede tiltak på plass, som følge av utbruddene av sars og fugleinfluensa, og disse tas nå i bruk for å avsløre mulige tilfeller av svineinfluensa. (Foto: Scanpix)

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa mandag at virusutbruddet kan bli en pandemi.

— Vi er bekymret for at dette viruset kan forårsake en ny influensapandemi. Utbruddet kan bli mildt eller potensielt alvorlig, sier Ban.

— Vi vet ikke ennå hvilken vei det vil gå, men vi er bekymret over at de fleste av dem som har mistet livet i Mexico, har vært unge og sunne voksne.

Øyeblikkelig

Det haster å få kontroll med utbruddet av svineinfluensa, fastslår WHO.

— Det faktum at vi sammenkalte komiteen til møte en dag tidligere enn planlagt, indikerer at vi mener hendelsene og den løpende utviklingen av situasjonen må tas opp øyeblikkelig, sa WHOs talsmann Gregory Hartl på en telefonoverført pressekonferanse i Genève mandag.

Krisekomiteen i WHO kom mandag sammen til sitt andre møte etter at utbruddet av svineinfluensa i Mexico og USA ble kjent før helgen. Siden er det bekreftet smitte i Canada, Spania og Storbritannia.

- Norge godt rustet

Norge har planene klare og bestilling på vaksine til hele befolkningen dersom en pandemi skulle oppstå. Men myndighetene er også forberedt på at så mange som 13.000 personer kan dø.

Utbruddet av svineinfluensa i Mexico har vekket hele det statlige beredskapsapparatet. Under en pressekonferanse mandag sa helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen at en nasjonal beredskapsplan mot pandemi ligger klar.

— Dette kommer ikke som julekvelden på kjerringa. Vi har et planverk for pandemier, sa Hanssen da han orienterte om situasjonen.

Flankert av helsedirektør Bjørn Inge Larsen og overlege Bjørn Gunner Iversen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt, redegjorde statsråden for situasjonen rundt svineinfluensaen.

— Dette er ny type virus vi ikke kjenner fra før. Ingen av de smittede i USA har hatt kontakt med svin, altså smitter dette mellom mennesker, sa Hanssen.

Mange spørsmål

  • Det er fortsatt mange spørsmål som må besvares om overføringen av viruset, sa WHOs Hartl i forbindelse med at trusselnivået for en pandemi fortsatt holdes på 3, det vil si at et nivå der influensa ikke overføres direkte fra menneske til menneske i stort omfang.

Hartl sa at Krisekomiteen vurderer å høyne alarmnivået, men han ville ikke spå noen konklusjon.

— Vi har ikke det fulle bildet ennå, sa han.

WHO gir ikke spesielle reiserestriksjoner, understreket talsmannen. Han sa også veldig tydelig at antallet bekreftede tilfeller av det som kalles svineinfluensa er ganske lave. Det dreier seg om 40 tilfeller i USA, 26 i Mexico, 6 i Canada og 1 i Spania. Med bekreftede tilfeller menes de som er bekreftet gjennom laboratorietester.

149 døde

I Mexico oppjusterte myndighetene antall mistenkte smittede til over 1.600, og 149 av disse er døde. Det er mistenkte tilfeller i 19 av landets 32 delstater

Den enorme hovedstaden Mexico by med 20 millioner innbyggere ble søndag så godt som lukket og låst da skoler ble stengt, de fleste offentlige tilstelninger avlyst og folk oppfordret til å holde seg hjemme. Myndighetene vurderer å stoppe nærmest all aktivitet i byen, og en beslutning skal tas seinest tirsdag.

Foreløpig har det ikke vært dødsfall utenfor Mexico. Men antall bekreftede tilfeller steg i USA fra 20 til 40. Flere mulige tilfeller i Storbritannia, Frankrike og andre land har testet negativt.

- Feil betegnelse

Virussykdommen burde ikke kalles svineinfluensa, mener Verdensorganisasjonen for dyrehelse (OIE), som sier betegnelsen er misvisende.

Virussykdommen kalles svineinfluensa til tross for at den har komponenter fra både vanlige influensavirus, fugleinfluensa og svineinfluensa og faktisk ikke er påvist i svin ennå, skriver Reuters.

Det ville vært mer logisk å kalle sykdommen nordamerikansk influensa, et navn som baserer seg på den geografiske opprinnelsen til influensaen, mener OIE.