OSLO: I tillegg til spennende statsbesøk skal kongeparet på en delvis privat reise i «norske stater» i USA.

Torsdag 25. august er det ti år siden Mette-Marit Tjessem Høiby gikk opp midtgangen i Oslo Domkirke for å gifte seg med kronprins Haakon. I forbindelse med tinnbryllupet har NRK fått følge kronprinsesse Mette-Marit i halvannet år, noe som skal bli til en times dokumentar som skal vises til høsten. Utover dette kan ikke Slottet avsløre mer om hvordan kronprinsparet skal feires:

– Selvfølgelig vil bryllupsdagen bli behørig markert. Men det er altfor tidlig å si noe om detaljene, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

I internasjonale medier vil nok de kongelige bryllup i Storbritannia 29. april og Monaco 2. og 3. juli overskygge tinnbryllupet til det norske kronprinsparet. Foreløpig er det ikke kjent hvem fra den norske kongefamilien som blir invitert til disse feiringene.

Drømmejobben

For sportsinteresserte kong Harald blir nok ski-VM på hjemmebane fra 23. februar en av favorittoppgavene i 2011. Både han og kronprins Haakon vil være til stede hver dag i Holmenkollen: Kongen på tribunen, mens kronprinsen sikkert også vil ha et øye på det som foregår i kulissene gjennom sitt arbeid i VM-organisasjonens hovedkomité. Han har vært en av pådriverne for å rekruttere minst 10 prosent frivillige med flerkulturell bakgrunn. Det er ventet at kongefamiliens øvrige medlemmer vil dukke opp på VM-tribunene i løpet av det to uker lange mesterskapet.

Det blir kongelig deltakelse på Idrettsgallaen på Hamar 8. januar og trolig når Norges Idrettsforbund feirer sitt 150 års jubileum 15. mars.

På det mer private programmet til den aktive kongen står nok også flere av de faste postene, som deltakelse i regattaer og høstens elgjakt.

Storbesøk

Hvert år reiser kongehuset på to offisielle fylkesturer. I 2011 reiser kongeparet på sin tur i juni, mens kronprinsparet skal på fylkestur i månedsskiftet august/september. Hvilke fylker som blir vertskap er ennå ikke klart.

I tillegg til disse reisene, arbeides det for fire statsbesøk der kongeparet deltar. Etter det NTB erfarer arbeides det for at Litauens president Dalia Grybauskaite besøker Norge 5. og 6. april, mens storhertug Henri og storhertuginne Maria Teresa av Luxemburg kanskje kommer i slutten av mai. De to var også gjester da dronning Sonja feiret sin 70-årsdag i Stavanger i 2007. ## Ut av landet

Det arbeides også for at kongeparet skal på to statsbesøk med få dagers mellomrom andre uken i mai. Det er da snakk om at kong Harald og dronning Sonja skal til Slovenia og Kroatia.

Vanligvis er minst et statsbesøk lagt til høsten, men i 2011 planlegger kongeparet langreise til USA. Ifølge Aftenposten starter de i Minneapolis, i Minnesota. I løpet av to uker kan det bli aktuelt å besøke en rekke jubileer i det norske innvandrermiljøet. Turen vil trolig avsluttes med 100-årsjubileet for The American Scandinavian Foundation i New York rundt 20. november, dit alle statsoverhodene i de nordiske landene er invitert.

Jubileer

Flere byer vil i løpet av året feire ulike byjubileer, og medlemmer av kongehuset er invitert til flere av dem. Kongeparet skal feire Drammens 200-årsdag 19. juni. Levanger feirer 1000 år som by med kongen til stede 26. juni, mens kronprinsesse Mette-Marit er æresgjest ved 150-årsjubileet i Gjøvik.

Et rundt tall som derimot ikke vil bli markert med store arrangementer, er kongeparets 20 år som monarker. Ifølge Slottet er det kutyme å feire 25 år, og deretter runde tall.

Det norske kongehusets år starter i kronprinsparets fravær, ettersom de fremdeles er på sin mye omtalte familieferie. Etter planen kommer de hjem mot slutten av januar.