Stjerneregissør tatt for sex-misbruk

Roman Polanski pågrepet som følge av 31 år gammel arrestordre.

Den polsk-franske filmregissøren Roman Polanski (76) er tatt av politiet i Sveits, opplyser ledelsen i Zürich Film Festival.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble Polanski arrestert på bakgrunn av en arrestordre utstedt av amerikanske myndigheter i 1978. Samme år flyktet Polanski fra USA. Han hadde da blitt arrestert for å ha hatt sex med den 13 år gammel jenten Samantha Geimer hjemme hos skuespiller Jack Nicholson. Polanski skal også ha gitt henne alkohol og narkotika.

Rømte fra USA

Polanski hevdet at jenten hadde samtykket og at hun virket seksuelt erfaren. Regissøren tilbrakte 42 dager i fengsel, der han blant annet undergikk psykiatriske tester. I retten innrømmet Polanski skyld, men han stakk fra landet før dommen falt. Siden har han ikke satt sine bein i USA, av frykt for å bli arrestert.

Samantha Geimer inngikk forlik med Polanski for 11 år siden. Hun har senere uttalt at hun ikke tror 76-åringen representerer noen fare for samfunnet.

— Forferdelse og sjokk

Polanski var i Sveits denne helgen for å motta en ærespris for sitt årelange arbeid.

— Vi har mottatt nyheten om arrestasjonen med forferdelse og sjokk, heter det i en uttalelse fra festivalledelsen. Det opplyses at festivalen på tross av arrestasjonen vil hedre Polanski som planlagt, slik at publikum kan få uttrykke sin solidaritet med filmskaperen.

Polititalsmann Guido Balmer bekrefter arrestasjonen, men vil ikke uttale seg ytterligere om pågripelsen, melder nyhetsbyrået AP.

Roman Polanski fikk sitt store gjennombrudd med «Rosemary’s Baby» i 1968. Han har siden hatt suksess med filmer som «Chinatown» (1974) og «Pianisten» (2002).

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.