KRISTIANSAND: — Nå er nesten alle ute i friminuttene. De sitter på benker og snakker sammen, hopper tau eller spiller fotball. Slik var det ikke før, forteller Jakob Ugland (14).

— Av og til skulle jeg ønske at jeg hadde tilgang til mobiltelefonen. Men det går fint. Nå er vi mye mer sosiale, sier Caroline Robstad (13).

De to går på niende klassetrinn på Oddemarka skole i Kristiansand, og snakker om det nylig innførte mobilforbudet ved skolen.

Samles inn

Fra i høst av er det innført mobilforbud for samtlige elever, både i timene og i friminuttene. Avvik fra ordningen fører til anmerkning og melding med hjem. Det hele er et prøveprosjekt som skal vare ut året, og som deretter skal evalueres.

Alle mobiltelefoner samles inn ved skolestart. De leveres ikke tilbake før skoledagen er over.

Forbud mot bruk av mobiltelefon i timene har det imidlertid alltid vært.

Tor Egil Sørby, lærer på niende klassetrinn på Oddemarka skole. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Det har vært vanlig at elever har hatt med seg telefonene på skolen, men det har vært forbud mot bruk av dem i timene. Da skal de ligge avslått i sekken. Det nye er at elevene heller ikke skal ha tilgang til telefonene i friminuttene, opplyser Tor Egil Sørby, lærer på niende klassetrinn.

Slik startet det

Bakgrunnen for forbudet, er at det ble avholdt en mobilfri dag på skolen 10. desember i fjor.

— Det var egentlig elevene som tok initiativet til den mobilfrie dagen. Erfaringene var gode, og det viste seg at elevene ble mer sosiale enn normalt. På et møte i Foreldrerådets arbeidsutvalg (Fau), informerte elevrådet foreldrerepresentantene om at de var positive til konseptet mobilfri skole. I april ba Fau-utvalget skolens ledelse om at de ønsket en mobilfri skole, noe som altså er blitt innført fra i høst av, forklarer Kathrine Nevestad, rektor på Oddemarka skole.

Kathrine Nevestad, rektor på Oddemarka skole. Foto: Heida Gudmundsdottir

Testet ut før

I tiden før dette ble det i to måneder testet ut mobilfri skole for åttende klassetrinn, der Jakob Ugland og Caroline Robstad da var elever. Elevene ved dette klassetrinnet er dermed dem som har lengst erfaring med forbudet.

— I begynnelsen var mange irriterte, og syntes at forbudet var kjipt. Men etter hvert som vi har blitt vant til dette, har det blitt veldig bra. De som brukte å spille på mobilen, spiller nå heller fotball, påpeker Ugland.

— På grunn av forbudet har jeg snakket med folk jeg aldri har snakket med før. Før hadde jeg ikke tid, sier Robstad.

- Er det mer interessant å snakke med folk ansikt til ansikt enn å sende meldinger og snapper?

— Jeg vet ikke helt, nøler Robstad.

Både hun og Ugland sier at forbudet har skapt mer trygghet for elevene med tanke på nettmobbing og uønsket filming eller bildetaking i friminuttene.

- Slutt på tasting

Lærer Tor Egil Sørby kan fortelle at han ikke hadde sett noen hoppe tau i skolegården på årevis, før mobilforbudet ble realisert.

— Elevene har tidligere vært veldig passive i friminuttene, og de har sittet på hver sin kant med mobilen og tekstet, sier han.

— Nå har vi kjøpt inn egne kasser med aktivitetsutstyr til hvert klassetrinn, som inneholder baller og liknende, smiler rektor Kathrine Nevestad.

Flere skoler med forbud

Flere skoler i Kristiansand praktiserer mobilforbud i større eller mindre grad.

— Ifølge retningslinjene er det ikke lov å bruke mobil i skoletida, i timene, forteller Arild Rekve, oppvekstdirektør i Kristiansand kommune.

— Men skolen kan i samråd med foreldre og elevrådet bestemme over mobilbruken på sin skole. Kommunen kan ikke pålegge skolene i kommunen slike retningslinjer, fortsetter han.

Mobilhotell

Flere skoler i Kristiansand praktiserer ulike ordninger for mobiltelefoner.

Torridal skole startet i opp i høst med mobilfri skole.

På eksempelvis Møvig skole praktiseres det såkalt mobilhotell på åttende og niende klassetrinn som en prøveordning. Telefonene leveres inn ved skolestart, og elevene får dem tilbake på slutten av dagen. Ordningen fungerer i praksis som et mobilforbud. Tiende klassetrinn disponerer for øvrig mobiltelefoner i friminuttene.

- Distraksjonsfaktor

Vigevoll skole har mobilforbud på sin skole, med unntak av i storfri.

— Vi har to mål med ordningen. Det ene er distraksjonsfaktoren. Det er fort gjort å hanke fram telefonen i skjul under undervisningen. Det andre er at vi ønsker at elevene skal være mer sosiale med hverandre, i stedet for å kommunisere via en "duppedings", sier Sverre Bjotveit, rektor på Vigevoll skole.