Finske helsemyndigheter stanser vaksineringen for svineinfluensa inntil videre fordi flere barn enn vanlig skal være rammet av narkolepsi. Før helgen fikk Statens legemiddelverk her hjemme beskjeden om at en 8 år gammel jente har fått diagnosen narkolepsi. Hun fikk svineinfluensavaksinen i november i fjor.

– Vi oppfordrer alle leger om å melde fra om tilfeller av narkolepsi hos barn. Det kan hende det allerede er oppdaget tilfeller, men at legene ikke har satt dem i sammenheng med vaksinen, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

Foreløpig vil norske helsemyndigheter vente på en rapport fra en europeisk ekspertgruppe før de innfører eventuelle tiltak. Den kommer trolig fredag, men om det kommer meldinger om flere syke barn før det, kan tiltak bli satt inn.

Legemiddelverket er nå i gang med en ringerunde til barneleger og nevrologer hos alle store sykehus i Norge, for å finne ut om de har lagt merke til en økning i antall tilfeller av narkolepsi.

Det er bekreftet seks tilfeller av narkolepsi hos barn som er vaksinert for svineinfluensa i Finland. I tillegg er det mistanke om narkolepsi i ni andre tilfeller. I normale år får 2–7 barn narkolepsi i Finland. (©NTB)