BYKLE HOVDENBeregninger fra Meteorologisk institutt viser at vinteren kan bli opptil 11 uker kortere om 50-70 år. Dette er dårlige utsikter for alle vintersportsteder som ligger lavere enn 800 meter over havet. Bare de som ligger aller høyest vil kunne fortsette omtrent som i dag.Forskningssjef Helge Drange ved Nansen senter for klimaforskning i Bergen forklarer den dramatiske situasjonen på denne måten:— Om jeg ble spurt om å investere i vintersportssteder som ligger under 800 meter over havet ville jeg vært veldig betenkt, sier Drange på spørsmål om fremtiden til skisentre som de i Sirdal og Bortelid. Drange er også koordinator for prosjektet Norklima der forskere fra ti aktører i Norge skal gi mer detaljerte prognoser over klimautviklingen i dette århundret enn vi har i dag.- De klimaendringene vi har sett, er for ingenting å regne i forhold til årene som kommer, sier han. 90 PROSENT FORSVINNER.

Også Brokke i Valle, som ligger fra 550 meter til 700 meter over havet, vil måtte finne på andre aktiviteter i fremtiden. Da er det kanskje ikke nok eller behov for alpinbakker og løyper store deler av vintermånedene.FNs klimapanel har fastslått at 90 prosent av snøen i Europa vil forsvinne i løpet av dette århundret. I Sør-Norge vil en tommelfingerregel være at man innen 50 år må over 800 meter over havet for å være sikker på å få en skikkelig vinter med skiføre. - På Hovden vil vinteren begynne en måned senere enn i dag og slutte halvannen måned tidligere, sier forsker Stein Beldring ved Norges vassdrags- og energidirektorat til Fædrelandsvennen. 200 METER OPP.

— Skulle jeg hatt hytte på fjellet i dag, ville jeg forhørt meg om hvor snøgrensen ligger, for så å lagt hytta 200 meter høyere enn i dag. Vitsen med å ha hytte på fjellet, må jo være for å kunne gå på ski, sier forskningssjef Drange.For hver grad gjennomsnittstemperaturen stiger vil snøgrensen stige 100 meter, sier Drange.Klimaendringene vil gå rolig i starten, for så å akselerere etter 2050. Tekst: Johs. Bjørkelijohs.bjorkeli@fvn.no - 90 06 47 70