Stadig flere mobiler og elektroniske produkter hevder å være vanntette. Men hva er egentlig vanntett, og hva betyr de ulike IP-klassifiseringene produsentene strør om seg med?

Før var vanntette mobiler gjerne ensbetydende med gummierte beist av noen klumpete håndverkertelefoner. Med Sonys introduksjon av sine vanntette Xperia-modeller har de vanntette mobilene tatt steget fra byggeplass til kaffebar.

Nå tetter det seg ytterligere til. To av årets heteste smartmobilnyheter, Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z2, er begge vanntette. Men hvor vanntette?

Den er den såkatte IP-sertifiseringen som angir hvor vanntett et produkt er. Eksempelvis er Samsungs nye Galaxy S5 merket IP67 og Sony Xperia Z2 IP58. Samsungs høyere IP-nummer betyr imidlertid ikke at den er mer vanntett.

Snarere tvert i mot. Det er kun det andre sifferet som sier noe om forseglingsgraden mot vanninntrengning, mens det første sifferet i IP-nummeret angir beskyttelse mot inntrenging av faste gjenstander. Ergo er Sony den mest vanntette av de to.

Nytteverdi

Samsung har for alvor kastet seg på vanntett-bølgen med nye Galaxy S5.

Mobiltester og redaktør i HjemmePC, Hallvard Lunde, mener det er viktig som kunde å gjøre seg godt kjent med hva produsenten mener med «vanntett». — Er den bare «sprutsikker», eller er den faktisk vanntett og kan brukes under vann? Man bør også gjøre seg kjent med andre vilkår, som at produsenten har krav til at luker og åpninger skal være lukket, sier Lunde.

Han tror ikke så veldig mange kjøper en mobil til 5.000 kroner, for så å hoppe i havet for å filme under vann.

- Dette handler om at mobilen tåler å havne i en sølepytt, eller brukes på en våt treningstur uten at man skal måtte bekymre seg for fukt- og vanninntrenging. Men vanntette mobiler har absolutt en nytteverdi og langt mer enn en ren PR-gimmick.

Journalist Marius Valle tester mobiler for Teknisk ukeblad. Han mener det er viktig å ha i bakhodet at vanntett ikke er det samme som uknuselig.

— Jeg har inntrykk av at mange tror vanntette telefoner tåler mer juling enn telefoner flest, men det gjør de som regel ikke. De er like skjøre som andre telefoner. Med unntak av spesialtelefoner som er laget for å tåle en smell, selvsagt. Det er heller ikke bare å slå seg løs med bading, da de ikke tåler saltvann.

Iphone-brukere må vente på mobilbetaling

Gjelder ikke i saltvann

Det vanntette nettbrettet tåler en tur i do, men saltvann kan du glemme. Noe å tenke på før du tar med nettbrettet på stranden. Foto: Sony

Erik Sandsmark i Sony Mobile Norge legger ikke skjul på at man har markedsførtbrukt de vanntette egenskapene tungt, og tror dette er en medvirkende årsak til på Sonys oppsving på salgsstatistikkene det siste året.— Tradisjonelt har fuktskader ødelagt mange mobiltelefoner, ikke minst har kondens skapt problemer. Med de vanntette modellene ser vi at antallet reklamasjoner som går på fuktrelaterte skader har gått ned, sier Sandsmark.

- Dere har brukt mye undervannsbilder i reklamen. Hva når noen går dypere enn dybden dere foreskriver?

— Det er alltid noen som strekker strikken litt lengre. Ved reklamasjoner på fukt- og vanninntrenging trykktester vi den aktuelle telefonen med alle luker behørig skalket slik at vi kan konstatere om telefonen holder det vi lover. Gjør den ikke det, får kunden en ny telefon, hevder Sandsmark.

- Men bader eller mister du telefonen i saltvann ryker garantien?

— Ja, Sony har valgt å skille her, skjønt i praksis vil man neppe oppleve at faren for vanninntrenging er større i saltvann enn ferskvann. Utfordringen er at saltvann vil legge igjen saltkrystaller som kan ha uheldige effekter. Dette gjelder selvfølgelig også mineralvann, øl osv. Skulle dette skje, er det smart å skylle telefonen i ferskvann etterpå.

Liten skrift

Regionsdirektør i Forbrukerrådet, Helene Falch, oppfordrer forbrukerne til å sette seg inn i bruksanvisningen og også lese det med liten skrift.

Samtidig har selger et ansvar å informere om viktige forbehold hvis man reklamerer med at mobiltelefonen tåler vann. Forbrukeren har rett til å ta en informert valg, understreker hun.

— Tenk også på hva du faktisk trenger og skal bruke mobilen til. De færreste skal ta undervannsbilder med den, men det er ok å kunne være trygg når man tar en telefon i regnet eller skal på fjellet. Tenk også på om telefonen tåler stor variasjon i temperaturer og tåler kondens som kan forårsake fuktskader, sier Falch.

Fakta: IP-systemet

International Protection (IP) er et system for å angi kapslingsgrad. Kapslingsgraden for elektrisk utstyr angir gjenstandens tetthet mot berøring eller inntrengning av faste partikler og vann.

Første siffer angir beskyttelsesgraden mot inntrengning av faste partikler, og det andre sifferet angir beskyttelsesgraden mot vann. Jo høyere tall, jo bedre beskyttelse.

IP-c1trSINdVo.jpg Foto: Fædrelandsvennen grafikk

Les også:

Slik sikrer du deg på mobil og brett