Asbest kan skjule seg i blant annet innvendige og utvendige takplater og veggplater, gulvbelegg, linoleum, fliser, lim, tjærelim, avrettingsmasse, duker, i støp og betong, i og rundt rør, lufterør og kanaler. I 1980 ble all bruk og håndtering av asbest forbudt.

— Asbest er både isolerende, lyddempende og brannhemmende, det var et så fantastisk materiale at det var for godt til å være sant. Asbest er kreftfremkallende ved lengre tids eksponering, og det er mye skjult asbest i Norge, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i skadefirmaet Mycoteam.

Mycoteam blir ofte ringt opp av folk som frykter at de har asbestfiber rundt i huset, i forbindelse med oppussing.

- Vanskelig å oppdage

— Asbesten kan få fortsette å ligge i ro, da er den ikke noe problem. Mange er ikke klar over at de har asbest i hjemmet når de pusser opp, og den er vanskelig å oppdage, sier Mohn Jenssen.

Folk bytter ut den gamle oljefyren, kaster ut fyringsanlegget, bygger nytt bad og fjerner det gamle elektriske skapet, og tenker ikke over at disse tingene gjerne er isolert med materialer som inneholder asbest, sier Mohn Jenssen.

Over tusen produkter er laget med asbest, ifølge Sintef Byggforsk. Foto: Mycoteam

— Det er ofte lagt inn materialer med asbest alle steder der det var varmegang eller høyere brannfare. I tillegg kan det være asbest i linoleumsfliser, gulvavrettingsmasse og i lim.

— Det er viktig å ikke puste inn asbestfibrene. På sikt kan asbesten skade lungevevet, men hvis det bare ligger i veggen skjer det ingenting, så du kan godt la det være der. Du kan for eksempel bygge eller male det inn i konstruksjonen, men du bør være klar over at det er der, og informere om det når du skal selge, sier Mohn Jenssen.

Asbest i flere tusen produkter

Ifølge Sintefs Byggforskserien «Asbest i bygninger, forekomst og påvisning» kan man finne asbest i bygninger fra 20-tallet og oppover. I nyere bygninger er det lite sannsynlig at det finnes asbest. I bygninger oppført og/eller rehabilitert før 1980, kan man forvente å finne asbest flere steder, for asbest har blitt brukt i flere tusen produkter.

— Det er nok ganske vanskelig å kjenne igjen asbest uten å vite noe særlig om det. Man må ta prøver og få mikroskopert det, men hvis man ikke vet hva man skal lete etter, er det vanskelig å vite hva man skal få testet, sier Sverre Holøs, seniorforsker i Sintef Byggforsk.

— Å teste materialet er den eneste måten å bli sikker på, men man bør unngå å riste og røske, for å unngå å frigjøre kreftfremkallende fibre fra materialene. Asbest kan typisk befinne seg i isolasjon rundt rør, gulvfliser av vinyl, ventilasjonskanaler av sement, og sementplater ("Eternit") på yttervegger, sier Holøs.

- Engasjer profesjonelle

— Hvis man skal begynne å rive ting, er det en fordel å engasjere profesjonelle, eller å planlegge slik at man ikke river løs og sprer fibrene rundt. Det er ikke forbudt å gjøre noe selv, men man bør bruke vett og forstand, for det er ikke gunstig å ha potensielt kreftfremkallende stoffer rundt i luften, sier Holøs.

Hvis man skal jobbe med asbest, bør man beskytte seg. Det er å puste inn asbesten som er farlig, så man må bruke en god støvmaske med filter. Bruk også en heldekkende engangsdress for å unngå å trekke fibrene rundt, sier Holøs.

Asbest i rørisolasjon. Foto: Mycoteam

— Hvis man må jobbe med noe man mistenker er asbest, er hovedpoenget å få det helt og pent ut. Pakk det pent sammen i plast, merk det tydelig med «asbest», og lever det til et godkjent mottak. Spør på den lokale miljøstasjonen om hvor det kan leveres. Uskadde materialer som ikke er utsatt for noen slitasje kan man godt beholde der de er.

Mistenker du at det er spredd asbestfibre i huset ditt? Da kan du støvsuge bort asbesten.

Støvsugeren må enten være av typen som blåser luften rett ut, eller ha et effektivt hepafilter, ellers er fibrene så små at de ikke blir i støvsugerposen. Sentralstøvsugere fungerer bra, for de blåser asbestfibrene rett ut, sier Holøs.

Fakta om sykdommer knyttet til asbest:

Asbeststøv i luft som innåndes, brytes ikke ned, men blir kapslet inn, og det danner seg ekstra bindevev i lungene. Det er dokumentert at asbeststøv er en årsaksfaktor til sykdommer som asbestose (asbestlunge), lungekreft og kreft i bryst- og bukhinne (mesoteliom). Folk som har blitt eksponert for asbest blir vanligvis først syke etter mange års påvirkning, tyve-tretti år eller mer.

Asbest i uskadd materiale utgir ingen helsefare.

Kilde: Sintef Byggforsk