20 prosent av alle som deltok i undersøkelsen, som Nasjonalt kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno) står bak, hadde insomni, altså problemer med å få sove om natten.

Men i alderen 18 og 30 år var det aller høyest forekomst; hele 26 prosent.

Tallene er høyere enn det tidligere undersøkelser har vist, forteller Bjørn Bjorvatn, professor og leder av kompetansetjenesten.

— Forekomsten av søvnproblemer er høyere enn vi trodde, og det er overraskende at det er en økning særlig blant de yngre. Tidligere har vi trodd at problemene øker med alderen, sier han til NTB.

Til sengs med mobilen

Han presenterte resultater fra en undersøkelse om nordmenns søvnvaner på konferansen zzz2016 tirsdag.

Via telefon er et representativt utvalg av befolkningen blitt spurt en rekke spørsmål om søvnvaner, inkludert ulike symptomer på insomni. Undersøkelsen sier ikke i seg selv noe om årsaken til at så mange nordmenn mellom 18 og 30 strever med insomni.

— Noen spekulerer på om det har sammenheng med at det er den gruppen som bruker elektroniske medier mest, sier Bjorvatn.

62 prosent i den yngste gruppen (18-30 år) opplyser at de bruker mobilen eller andre elektroniske dingser i sengen hver eneste dag, noe som er høyere enn i andre aldersgrupper.

Bjorvatn nevner også andre mulige årsaker: Stress knyttet til skole og studier, at man har små barn, eller opplever tidsklemme.

Ikke nok hjelp

Undersøkelsen viser også at kvinner oftere har søvnproblemer enn menn.

Lignende undersøkelser fra tidligere har vist at om lag 13 prosent av befolkningen lider av insomni.

Bjorvatn mener de høye tallene i denne undersøkelsen tyder på at mange ikke får tilstrekkelig hjelp for problemene.

Det er den enkelte selv som må kjenne på om problemene er så store at det er behov for å søke hjelp, mener han. Men hvis man opplever at søvnproblemene går utover skole eller arbeid, kan det være lurt.

Å skru av mobilen kan være et viktig tiltak, særlig for yngste, som gjerne opplever et sosialt press om å være på.

God behandlingseffekt

Han forteller at det er mange muligheter for å få behandling, dersom man strever med å få sove om natten.

— Det er veldig godt dokumentert at kognitiv atferdsterapi har effekt på insomni, sier han.

Slik behandling kan man få hos fastlege eller spesialist, men det fins også selvhjelpsbøker og behandlingstilbud på internett.

Han har også disse rådene for å forebygge søvnproblemer: