Fotball / FootballReserve Game / ReservelagskampArsenal v Birmingham 2-317.09.2007Foto: Morten Olsen, DigitalsportHåvard Nordtveit - Arsenal
Mike Finn-Kelcey / Back Page ImagesBarclays Premier LeagueArsenal v Portsmouth2nd September, 2007Arsenal manager Arsene Wenger--------------------Jed Leicester +44 7967091226Javier Garcia +44 7887794393info@backpageimages.comhttp://backpageimages.com/ Foto: Digitalsport
Vikingtrening. Foto: Dag Knudsen

GLOBAL KONKURRANSE: Historien om stortalentet Håvard Nordtveit er historien om at Viking ikke lenger bare konkurrerer med Bryne og Haugesund om de beste yngste fotballbeina. Ikke Brann, VIF eller Rosenborg heller, for den saks skyld.

Vi kunne startet historien fra flere steder og ulike tider, men velger oss her en aprildag i fjor. Aftenbladets nettutgave meldte da at Viking skulle invitere fylkets største talenter for å måle krefter og å vise seg fram for fylkets beste klubb.

Her er midtstopper Håvard Nordtveit en av mange. Han er invitert i likhet med en duo fra Staal, et knippe fra Bryne og en fra Egersund. Blant andre. Men den gang 15 år gamle Nordtveit er ikke en i mengden. På 16-årsdagen sikrer FK Haugesund seg en lærlingkontrakt med Vats-gutten. Og bare to måneder senere debuterer han for FK Haugesund i 1. divisjon — som klubbens yngste gjennom tidende.

Egil Østenstad innrømmer i oktober i fjor overfor Aftenbladet at Nordtveit er interessant for Viking - og er også i samtaler med FKH-ledelsen om supertalentet. Men det ser ut til at det for seint. Under et landslagsopphold på Færøyene begynner de første utenlandske talentspeiderne å stikke visittkort til far Øyvind. Etter ankomst Haugalandet får pappa så mange telefoner fra proffklubbene at han kontakter agent Jim Solbakken. Familien trenger profesjonell hjelp til å håndtere over 60 henvendelser totalt.

Hvis foreldrene vil, kan de vinteren 2006 reise gratis verden rundt, mens sønnen sparker fotball med storklubbene. Sammen med Jim Solbakken avtaler de likevel et møte med Egil Østenstad 6. november klokken 12.00 på Gausel. Det er dagen etter at Viking slår Brann 5-0 og sikrer plassen i eliteserien. Håvard og pappa Øyvind reiser over fjorden og venter spent på å møte Vikings sportsdirektør. Men Østenstad møter aldri opp. Han mener det ikke er avtalt noe møte.

Episoden gjør uansett inntrykk på en 16-åring, men han har allerede en avtale med favorittklubben Manchester United om å prøvespille bare noen dager senere. På flyet over til Manchester sier han at «Viking, det blir aldri aktuelt etter det som skjedde på Gausel».

Les også:

Østenstad avviser Nordtveit-møte

Det dukker uansett opp andre tog. Den modne tenåringen imponerer både på og utenfor banen i Manchester, og det varer ikke lenge før det første konkrete budet fra utlandet tikker inn på brakka i FK Haugesund i november. Manchester United - 400.000 kroner. Altfor lavt for FK Haugesund, mener leder Nils Halvor Berge.

Det går nye måneder, og de norske klubbene våkner for alvor. Brann og Rosenborg ringer Berge i FKH, men de har det ikke enkelt i konkurranse med Europas største klubber. RBK inviterer Nordtveit til å trene med trøndernes juniorlag. «Tilbudet» vekker munterhet og latter på klubbhuset til Haugesund.

«Hvorfor prøvespille for RBKs juniorlag, når han kan spille med Manchester United?» spør FKH-Berge.

Det er i denne perioden, i mars i fjor, at engelske The Mirror spekulerer i at Arsenal har kastet seg inn i kampen om Nordtveit - og at de ligger foran Manchester United, Tottenham, Everton og Bordeaux i «køen». Da kommer det fram at Arsenals speidersjef Steve Rowley så samtlige av treningene til Haugesund i La Manga - og Nordtveits debut for U19-landslaget.

«Wenger kommer til Haugesund», skriver Haugesunds Avis i juni i fjor. Haugesund - Notodden spilles når han er i byen. Men Wenger skal ikke se Nordtveit. Det har klubben gjort i halvannet år allerede. Wenger skal kjøpe unggutten, ifølge agent Jim Solbakken. Han starter kampen, men skader seg og bæres av banen før pause. Det betyr lite.

Klokken 21.00 setter Arsenal-manager Arsène Wenger og direktør Kenneth J. Friar seg ned sammen med FKH-trioen Ingolf Steensnæs, Eirik Opedal og Nils Halvor Berge på et møterom på Hotel Amanda i Haugesund.

22.30 avsluttes forhandlingene på Haugesunds mest kjente hotell. Smilene tyder på at de partene enige, men de er visstnok bare «nær hverandre». Påfølgende arbeidsdag varsler FKH de andre interesserte klubbene om budet fra Arsenal. Det meldes også om at Real Madrid er interessert.

15. juni blir det likevel klart. Arsenal kjøper Håvard Nordtveit for en total ramme på 24 millioner kroner. Og en måned senere debuterer han mot Barnet i treningskamp for A-laget til Arsenal. I februar kan han få sin debut for Norge mot Wales i spann med Brede Hangeland i midtforsvaret.

Historien om Nordtveit er ikke over. Den har knapt startet. Og det samme gjelder den globale konkurransen om talentene. Det neste flyet til Stavanger lufthavn fra London kan utmerket godt romme Tottenham-speider Brian King som vil se Christian Landu-Landu trene på Viking stadion. Hvis han ikke allerede har vært her.