Har du vært i Norge, Spania eller i Hellas i sommer? Da er du ikke alene, viser en Norstat-undersøkelse om nordmenns ferieplaner.

Men for Endre Spilling, Maria Valdes Carter, Ulrikke Bøe og Tobias Boye sto en litt uvanlig fjelltur på sommerferieprogrammet. De har nemlig besteget Kilimanjaro (5895 moh.), Afrikas høyeste fjell.

— Det var en veldig spesiell opplevelse, sier Maria Valdes Carter (14) fra Bergen.

Regnskogen levde opp til navnet sitt, og gjengen på tur måtte kle seg godt. Foto: Privat

Spydde på vei oppHun var en av 16 deltakere på turen, av dem var syv ungdommer. Alle ungdommene hadde med seg minst en forelder på turen. De dro fra Norge 17. juni. Dagen etter ankom de Marangu (1800 moh.), ved foten av Kilimanjaro. De neste dagene brukte de på å akklimatisere seg, mens de langsomt nærmet seg toppen av Kilimanjaro.

Turen gikk gjennom frodig regnskog, åpent busklandskap og tørt ørkenlandskap. De fleste dagene gikk de mellom fem og syv timer.

— Det er fint å gå i fjellet i Norge også, men fjellene der var fantastiske, sier Carter.

Den siste etappen på vei mot toppen, startet fra Kibo (4700 moh.) klokken 24.00 om natten. I seks timer gikk de sakte i sikksakk oppover med bare lyset fra lommelyktene som viste vei. De nærmere 1300 høydemetrene opp mot toppunktet Uhuru Peak, ble en påkjenning for både barn og voksne.

— Jeg var fin hele turen, men den siste natten begynte jeg å spy. Det er helt normalt når man kommer så høyt opp, men det er det tøffeste jeg har gjort. Å gå opp på Kilimanjaro er det verste og beste jeg har gjort i mitt liv, sier 14-åringen.

Maria Valdes Carter (t.h.) har fått et minne for livet i sommer. Foto: Privat

I Himalaya som 12-åringDet er ikke første gang Carter har vært på høye fjell. Allerede som 12-åring besteg hun høye topper i Himalaya . Hun beskriver turene som veldig forskjellige.

— I Himalaya bodde folk i landsbyer i fjellene. Her var det ingen fastboende, bare hytter og camper som vi bodde i en natt eller to, før de dro videre. Det var heller ikke mulig å kjøpe cola eller andre ting underveis, det vi spiste hadde vi med oss i matbokser, sier Carter.

Sovnet på veien

Ulrikke Bøe (14) er en god venninne av Carter, og var også med på tur. Skolevenninnene har tidligere vært på fottur i Sahara sammen. Bøe beskriver etappen opp mot toppen av Kilimanjaro som beintøff.

— Meg og Maria var kjempetrøtte. Vi la oss ned hele tiden, også kom guidene og plukket oss opp. Siden vi begynte å gå klokken 24.00, og ikke hadde klart å sove så mye før vi begynte å gå, var jeg veldig trøtt. Høyden gjorde det ikke bedre. Men selv om det var en veldig slitsom tur, var det veldig gøy, sier Bøe.

- Hvordan var det å gå turen sammen med en av dine beste venninner?

— Jeg hadde ikke klart å komme opp uten henne. Jeg tror at hvis en av oss hadde snudd, så hadde begge snudd, sier Bøe.

Ungdommene beskriver soloppgangen på siste etappen, som en av de fineste opplevelsene på turen. Da hadde de gått hele natten. Her er Endre Spilling (12). Foto: Privat

En av de yngsteEndre Spilling (12) fra Oslo er en av de yngste nordmennene som har nådd toppen av Kilimanjaro.

— Det var ikke så gøy å gå seks timer i mørket siste dagen, men det er gøy å ha kommet til toppen og å være en av de yngste som har gått opp der, sier han.

Han hadde med seg mamma Anne-Mette Spilling på tur.

— Turen var ganske tøff for de små, og det var ikke alltid så enkelt å motivere dem når du var sliten selv. Men det var fantastisk å komme over eggen, og se solen og hele Afrika åpner seg under oss, sier hun.

(f.v.) Elisabeth Gjertsen (14) gikk til 5400m, Endre Spilling var helt oppe til Uhuru Peak (5895 moh.) og Celine Hansen Lepsøe (12) gikk til Kibo (4720 moh.). Til venstre på bildet er det hovedguiden Ulrik. Foto: Privat

Mange når ikke toppenRundt en tredel av de som prøver å nå toppen av Kilimanjaro, klarer det ikke. Det hevder flere kilder, ifølge ekspedisjonsnettstedet Gamme .

— For norske grupper er nok andelen som når toppen mye høyere. Nordmenn er mer forberedt. Men for en del andre land, stemmer det nok, sier Marit Andreassen.

Hun arrangerer turer for Høyfjellspesialisten, og var selv turleder opp Kilimanjaro.

— Vi kan mye mer om å ferdes i høye fjell nå enn for noen år tilbake. Vi er flinkere til å ta hensyn til god akklimatisering, f.eks. å bruke lengre tid, gå sakte og drikke masse. Vi nordmenn vet også å kle oss riktig for en toppbestigning, sier hun.

Turlederen hadde også med oksymeter, et lite apparat som måler oksygenopptaket, for å kontrollere deltakerne for høydesyke.

- Hvordan er det for barn helt ned i 12 år å være med på en slik tur?

— Det er ikke så annerledes enn for voksne. Barn akklimatiserer seg like fort som voksne, og klarer seg like godt. Det viste turen veldig godt. Det var syv barn/ungdommer som var med, og fire kom helt til topps til Uhuru Peak (5895 moh.) To kom til 5400 meter og en til 4700. Jeg synes det var kjempeflott innsats fra dem alle, sier Andreassen.