ZÜRICH (adressa.no): I boka «Northug– en familiehistorie» retter Petter Northug kraftig kritikk mot skiforbundet. Langrennssjef Åge Skinstad er overrasket og mener Northug burde ha sagt ifra tidligere.

– Du skal nesten ikke gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges skiforbund opplever det som en provoserende handling. Den minste hendelse kan bli oppfattet som kontroversiell, og verst er det i jentemiljøet. Blir du betraktet som kontroversiell, kan du lett føle deg ensom, sier langrennsstjernen Petter Northug i boka som er skrevet av Sverre M. Nyrønning.

Boka slo ned som en bombe onsdag. I tillegg til i detalj å beskrive de dramatiske dagene etter fylleskandalen på Byåsen i mai, går Northug-familien hardt ut mot skiforbundet. Dette skjer i en periode hvor Petter Northug ennå ikke har signert skiforbundets representasjonsavtale, noe han må gjøre for å kunne delta i verdenscup og VM.

Kompisuttak og taleforbud

Mye av kritikken har utgangspunkt i vrakingen av Petter Northug fra OL-troppen fra 2006, en handling Northug fortsatt ikke forstår.– Jeg ble offer for et kompisuttak, oversett og ydmyket, og har aldri fått noen forklaring, beklagelse eller unnskyldning. Det som skjedde, virker fortsatt uforståelig, og ligger i uoppklartmappen min. Ydmykelsen tenner meg fortsatt, sier Petter Northug i boka.

Forfatter Sverre M. Nyrønning beskriver faren John som en person som utmerket godt vet at hans stjerne hos Norges Skiforbunds langrennsledelse ikke er av det skinnende slaget, heller hakkete og slitt.

John Northug sier dette i den ferske boka:

– Jeg oppfattet skiforbundet dit hen at vi ikke skulle si noe annet offentlig enn det forbundet hadde bestemt. Taleforbud, tenkte jeg, og likte det ikke.

– Noen vil ham vondt

Det tette samholdet i Northug-familien er en rød tråd gjennom hele boka som kom onsdag. Faren John, som har vært svært tett på sønnen i hele hans karriere, sier dette:– Han var plutselig det enorme trekkplasteret og måtte i stor grad takle denne situasjonen alene, men vi følte at han ble urettferdig behandlet, og at belastningene på ham ble for store. Vi ville derfor vise at familien støttet ham, at vi sto bak ham, for skiforbundets førstelinjeforsvar rundt Petter var ikke sterkt. Han ble nappet i fra alle kanter, og forbundet lot det skje.

Ifølge boka, som beskriver flere konflikter mellom skiforbundet og Northug-leiren, har enkelte av hendelsene satt i gang tanker hos Petter Northug om konspirasjon og at noen ville ham vondt.

– Vet ikke hva han sikter til

Skiforbundets langrennssjef Åge Skinstad hadde ikke lest boka da adressa.no var i kontakt med ham onsdag ettermiddag. Han ble overrasket da han fikk høre Petter Northugs beskrivelser.– Jeg vet ikke hva han sikter til og kjenner meg ikke igjen. Noen av de kommentarene jeg har hørt i dag overrasker meg litt, at det ikke har kommet frem før. Vi har hyppige evalueringer, både etter skirenn og samlinger. Der har det vært rikelig med tid til å si ifra, sier han.

Skinstad trekker frem at Northug var klar på at det var ingenting han var misfornøyd med når det gjaldt landslagets støtteapparat og opplegg da han gjorde det kjent at han ville bryte med landslaget.

– Det er synd hvis Petter Northug ikke har sagt dette når det har vært anledning til det. At han sier forskjellige ting nå og da han gikk ut av laget overrasker meg litt. Vi prater tross alt om en mann på 27-28 år, sier Skinstad,

– Kunne ha sagt ifra

Langrennssjefen mener innholdet i boka ikke vil påvirke prosessen med å få på plass representasjonsavtalen med Northug.

– Vi kunne garantert ha gjort noe annerledes, men når en har et system med evalueringer og muligheter til å si ifra, er det veldig ryddig å ta det opp da, mener Skinstad, som sier dette om at John Northug har oppfattet at han har fått taleforbund fra skiforbundet:

– I den tiden jeg har vært sjef har vi gitt folk noen råd om hva vi mener er smart å si, men taleforbud har aldri ekstistert og kommer aldri til å bli innført.

Skinstad poengterer at han føler at han fortsatt har et godt forhold til familien Northug.

– Jeg er ikke typen som blir så veldig engasjert av slike ting, sier han til Adresseavisen.