Stortalentet Marianne Wold Haug (22) var så syk at hun ikke kunne spille sjakk i fem år. Nå er hun endelig i ferd med å bli helt frisk.

Hun ble regnet som et tidenes største sjakktalent på kvinnesiden i Norge, var på landslaget og skulle spille sitt første OL, i en alder av 17 år.

– Marianne kunne vært Norges beste kvinnelige sjakkspiller i dag, mener historiker, forfatter og sjakkprofil Hans Olav Lahlum.

Men livet til Marianne Wold Haug ble i stedet snudd fullstendig på hodet.

– Det skjedde helt plutselig, forteller hun til Aftenposten.

Det hele startet med at hun fikk en kraftig infeksjon i desember 2009, og etter veldig mange antibiotikakurer ble immunforsvaret fullstendig slått ut. Hun fikk diagnosen ME (Kronisk utmattelsessyndrom) og ble tvunget til å slutte på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Bærum, der hun blant hadde gått den videregående skolen to trinn under sjakkongen Magnus Carlsen. Marianne var så langt nede at hun ikke hadde energi til å spille sjakk.

Lærte av Carlsen på TV

– Hver gang jeg var i ferd med å komme meg igjen, fikk jeg bare nye infeksjoner og ble syk igjen. Jeg har vært veldig, veldig syk, forteller 22-åringen.

VENNINNE: Magnus Carlsens søster, Ellen, er en god venn av Marianne Wold Haug. Foto: NTB scanpix

Hun spilte litt sjakk de gangene bestevenninnene Ellen og Ingrid Carlsen (søstrene til Magnus Carlsen) kom på besøk, men ellers ble nesten ingen sjakktrening. Bortsett fra at hun så Magnus Carlsens sjakkpartier på TV, noe hun selv sier hun lærte mye av.Men ved inngangen til 2015 – etter fem marerittaktige år – fant hun endelig en medisin som hun sier har fungert for henne. Formen er gradvis blitt bedre og bedre. Hun tør endelig å si det: ”Jeg er i ferd med å bli frisk!”

– Det har vært noen veldig tøffe år, men nå er jeg bare så glad for at det går så bra. Det føles ekstra godt å ha det bra når man har hatt det så tøft, forteller Haug og sier at sjansen for tilbakefall er veldig liten.

– Den siste måneden har jeg vært nesten helt frisk. Jeg er så glad for å kunne gjøre, se og oppleve alt igjen. Det er helt fantastisk. Det er mange som spør meg om jeg har vært syk og så videre, men jeg tenker jo ikke så mye på det nå. Jeg er bare så glad for å være frisk igjen, sier hun.

Her spiller Haug et parti i turneringen som ble arrangert av Oslo Schakselskap tidligere i februar. Foto: Tarjei J. Svensen

Ble rørt av velkomstenI starten av februar deltok hun i sin første sjakkturnering siden hun ble syk for fem år siden. Det var et sjakkcomeback av høy klasse. 22-åringen endte på 2. plass etter seier i fem av seks partier (riktignok én på walk-over), og hun tapte kun mot den internasjonale mesteren – og NRK-eksperten – Atle Grønn.

– Det var helt fantastisk å spille igjen, sier hun.

– Men det aller, aller beste er hvor snille alle i miljøet er mot meg. Det er helt rørende egentlig. Det var ikke så viktig om jeg vant eller ikke, selv om jeg fortsatt har et kraftig konkurranseinstinkt. Det var bare så gøy være tilbake og spille sjakk igjen. Når man har vært så syk som det jeg har vært, setter man enda mer pris på absolutt alt, det er fordelen, sier hun.

VENN: Hans Olav Lahlum kjenner Marianne svært godt og er glad for at hun nå er nesten frisk igjen. Foto: NTB scanpix

Hans Olav Lahlum har kjent Haug i lang tid. Han var utrolig glad for å høre at 22-åringen endelig er i form til å spille sjakk igjen. I mai 2013 ble Lahlum, sammen med VG-journalist Mats A. Andersen, rekordholderen av ”verdens lengste intervju”. For det fikk han et honorar på 10.000 kroner av VG. De pengene valgte han å gi til det medisinske forskningsprosjektet MEandYou, som forsker på ME.– Jeg kan si at Mariannes historie er hovedgrunnen til at jeg valgte å gjøre det, selv om jeg også kjenner flere som har slitt med ME, forteller Lahlum.

Lahlum: – Årets beste nyhet

– Når det gjelder personlige tragedier blant folk som står meg nært, er hun en av dem jeg har vært mest redd for. Hun var så veldig talentfull og samtidig et så positivt ungt menneske da hun plutselig ble syk. At hun nå er nesten helt frisk igjen, er årets beste nyhet og den beste vennenyheten jeg har fått på flere år. Det er nesten helt ubeskrivelig, sier Lahlum.

Livet til Marianne er endelig i ferd med å normalisere seg, og hun har allerede satt seg nye mål: Nå vil hun komme seg på laget til OL i Baku i 2016. – Ja, jeg har lyst til det. Går jeg litt opp i rating, er det mulig. Så jeg har tenkt til å spille mye i turneringer fremover, sier Haug.

FØR SYKDOMMEN: Her spiller Marianne Wold Haug sjakk sammen med blant andre Magnus Carlsen (foran). Foto: Privat

NRKs sjakkekspert Atle Grønn, som var den eneste som klarte å overliste 22-åringen i turneringen på Majorstua tidligere i februar, tror hun kan komme med på OL-laget.

Vil bli lege og hjelpe andre med ME

– Det er ikke så veldig langt frem. Sjakk er litt som å sykle eller svømme; man glemmer det ikke. Jeg vil tro at hun har det samme nivået inn nå, som før hun ble syk. Hun kompenserer manglende trening med at hun nå er mer moden og kjenner seg selv og sine begrensninger bedre. Hun virket også utrolig interessert og hadde en glød for å spille sjakk. Hun virker å ha den rette innstillingen, sier Grønn og legger til:

– Hun har potensial til å bli den beste kvinnelige spilleren i Norge.

Men sjakk blir uansett først og fremst en hobby for Marianne Wold Haug. For hun tar opp fag som privatist slik at hun kan oppnå drømmen om å bli lege, slik at hun kan hjelpe andre med ME.

– Jeg føler at jeg har vært utrolig heldig, men jeg ser hvor mye feilbehandling enkelte andre får. Jeg håper at alle som har ME kan få hjelp slik jeg har fått, og jeg har lyst til å forske på medisin eller drive med helsepolitikk. Jeg har lyst til å bidra, sier Haug.

Fakta:

Hva er ME?

ME/kronisk utmattelsessyndrom kjennetegnes ved uforklarlig utmattelse, med en rekke tilleggssymptomer som smerter, redusert konsentrasjonsevne og overfølsomhet for sanseinntrykk.

Sykdommen rammer svært ulikt, fra mildt (minst 50 % redusert aktivitetsnivå) til svært alvorlig (sengeliggende og pleietrengende). Også varighet varierer sterkt.

Hva er årsaken til ME?

Det finnes flere teorier om årsakene til ME. Ulike miljøer har vært uenige om ME primært er psykisk eller fysisk. Ofte utløses sykdommen av en infeksjon, spesielt kjent er mononukleose/kyssesyke. Stressende livshendelser kan også utløse ME.

En teori er at ME kan ha sammenheng med svakheter i immunsystemet.

Hvem får ME?

Kvinner rammes oftere enn menn, uten at årsaken er klar. Foreløpig er det uklart hvilke gener som disponerer for ME, men dette forskes det på nå. Ingen vet hvor mange som har sykdommen i Norge. Et anslag er mellom 10.000 og 20.000

Hvordan behandles ME?

Det finnes i dag ingen behandling som dokumentert kan kurere ME.

Ulike former for treningsbehandling, kognitiv terapi, antibiotika og det mentale treningsprogrammet Lightning-prosess blir brukt for å hjelpe ME-pasienter. Men dokumentasjonen av metodene er omstridte.

Kilde: Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME, Helsedirektoratet, Haukeland US