John Arne Riise har fått kritikk av Yngve Hallén og Kjetil Siem i fotballforbundet etter at han valgte å signere en sponsoravtale med det utenlandske bettingselskapet Betsson.

Avtalen kjølnet forholdet mellom Riise og NFF-ledelsen, og fotballforbundet kalte avtalen et angrep på norsk idrett.

Den norske idrettsmodellen er bygget på finansiering fra Norsk Tipping, og idrettstoppenes holdninger mot utenlandske spillselskaper er krystallklare. Det har nylig Mats Zuccarello Aasen og Cathrine Larsåsen fått merke. Begge har fått beskjed fra sine forbund om at det ikke blir aktuelt å konkurrere for Norge så lenge de er under kontrakt med et utenlandsk bettingselskap.

— Uvitende

I et intervju på TV 2-programmet Sommertid svarte den tidligere landslagsbacken på kritikken, og kalte fotballpresident Yngve Hallén uvitende.

– Det er selvsagt veldig skuffende og et bevis på at han er veldig uvitende. Han var ikke der da jeg trente sju ganger i uken. Jeg bygget min egen bane og skjøt fem timer om dagen. Jeg hadde ingen nytte av norsk tipping da jeg var liten. Jeg hadde ingen binge jeg kunne spille på. Jeg hadde min mor som pisket meg til å løpe om morgenen. Så at jeg har fornærmet miljøet rundt meg er helt feil. Det kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Riise, som mener at han allerede har gitt nok tilbake til norsk fotball:

– Jeg har spilt 13 år på landslaget, mange år på U-landslaget, jeg har hatt fotballskoler i hytt og pine og gitt 20 millioner kroner til Aalesund fotballklubb. Jeg føler at jeg har gitt mitt tilbake. Når vi nå skilles lag ønsker jeg å drive med mitt, og ikke følge alle reglene Gutteklubben Grei har satt for landslaget. Noen er forskjellig, sier Riise.

Ingen markering

Tidligere i dag uttalte fotballforbundets generalsekretær, Kjetil Siem, at NFF ikke lenger ønsket å gi Riise en markering for sin innsats på landslaget. Til det hadde Riise følgende å si:

– For det første har ikke jeg bedt om en markering. Det var fotballforbundet som kom til meg og ville markere min avskjed. Det tror jeg var for det jeg har gjort og prestert for landslaget i fortiden, og ikke hva jeg skal gjøre fremover. Men jeg har hatt kontakt med Siem, og NFF har visst i to uker at jeg skulle gjøre dette, men jeg har ikke hørt noe fra Norsk Tipping, sier han.

Riise understreker likevel at han har et godt forholdt til Siem, men han er skuffet over kritikken han fikk fra NFF-toppen.

– Det er skuffende at jeg som har gitt så mye til landslaget og sponsorene nå får så mye kritikk som jeg gjør. Men det er ikke overraskende fordi vi har Gutteklubben Grei oppe i styret der som skal følge en ABC-bok. Jeg har alltid vært annerledes, alltid gått andre veier og det har fungert for meg. Jeg kommer ikke til å forandre meg.

Uaktuelt med VM

Han bekreftet også at det nå er helt uaktuelt med et comeback på landslaget, selv om Norge skulle komme til VM.

— Nei. Det er uaktuelt. I alle fall etter i dag, sier mannen med flest landskamper for Norge.

Til de ventende mediene etter Sommertid sa Riise:

— Jeg føler at de har ventet på en sjanse for å ta meg. Jeg føler at jeg allerede har gitt mye tilbake til fotballforbundet. Selv om jeg alltid har fått støtte fra NFF; føler jeg at de ikke har gitt meg den samme støtten utad.

Han sier følgende om hvorfor valget falt på Betsson:

— Jeg har alltid likt å spille poker og gleder meg til å delta i store pokerturneringer. Jeg fikk et tilbud om å bli ambassadør for NFF, men jeg hørte aldri noe mer fra dem. Jeg tolket det som et signal på at de ikke var veldig interesserte i å ha meg, da de visste om at jeg hadde fått et tilbud fra Betsson for flere uker siden.