Kroatia-boss Slaven Bilic (39) er ikke som alle andre fotballtrenere. Den tidligere forsvarskjempen er et friskt pust i et trenergalleri som ofte handler om middelaldrende menn i dress og slips.

Han er gitarist, sanger og låtskriver i heavy metalbandet Rawbau . I tillegg er kroaten utdannet jurist og skriver poesi på fritiden. At Bilic har glinsende ørering i sølv, går i sneakers og har tatovert høyrehånden gjør ham bare enda mer eksotisk.

I fotball-EM vil landslagssjefen rocke Kroatia, både på og utenfor banen. For å lette litt på presset frem mot mesterskapet, komponerte og produserte Slaven Bilic EM-låten for Kroatia. I vinter snekret han og bandet Rawbau sammen låten «Vatreno Ludilo» «Flammende galskap» på norsk. Låten er spesielt en hyllest til de kroatiske supporterne som selv kaller seg «flammen».

— Å spille i band er som å være en del av et lag. Atmosfæren må være god, og du trenger god organisering. Dessuten må noen være sjefen som tar avgjørelsene, har Bilic sagt.

Snøt England

For kort tid siden spilte han og bandet inn musikkvideoen på et hustak i sentrum av byen Split. Selv vil ikke Bilic gjøre altfor mye ut av at han har skrevet EM-låten.

- Det er bare en supportersang. Jeg tilber musikken, men likevel er fotballen livet mitt, sier Kroatias landslagssjef, som fikk toppjobben i juli 2006 som 37-åring.

Han ledet Kroatia til EM med stil. Bilic satte kronen på verket da hans menn snøt England for EM-sluttspillet i aller siste kvalifiseringskamp på Wembley.

Nå føler den unge treneren det enorme presset i Kroatia. Etter den imponerende kvalifiseringen er forventningene til mesterskapssuksess skyhøye i hjemlandet. Billettene til mesterskapet ble revet bort på rekordtid

- Jeg kommer aldri til å være under mer press enn nå. Jeg leder mitt eget land, derfor blir det personlig for meg. Det er ikke som å trene England eller en annen nasjon, innrømmer den tidligere West Ham- og Everton-spilleren.

Tøff start

Han spilte selv for Kroatia under den unge nasjonens storhetstid i siste halvdel av 1990-tallet. Bilic og lagkameratene Robert Prosinecki, Zvonomir Boban og Davor Suker var nøkkelspillere da Kroatia spilte seg til kvartfinale i EM 1996 og VM-bronse to år senere, de to beste mesterskapsplasseringene for den lille nasjonen ved Adriaterhavet.

Mannen som var kjent som en knallhard midtstopper er kun tre år eldre enn landslagsveteran Niko Kovac (36). Å beholde autoriteten samtidig som du skal opprettholde gamle vennskap er ikke lett. Det fikk Bilic erfare under sin aller første kamp i EM-kvalifiseringen. Tre av spillerne snek seg ut på nattklubb i Zagreb få dager før møtet med Russland. Bilic kastet trioen ut av troppen og ila dem bøter som sved. Kroatia klarte ikke å slå Russland men treneren mente han hadde gjort riktig.

— Den situasjonen lærte meg hvordan jeg skulle takle personlige forbindelser innad i et lag. Vennskap bør ikke tas for gitt. Min grunnidé er hardt arbeid og disiplin.

VM-skandale

Prinsippet om disiplin står muligens i skarp kontrast til episoden som fikk Bilic i søkelyset under VM i 1998. Bilic kollapset som om han var truffet av lynet etter at vertsnasjonens populære kaptein Laurent Blanc hadde gitt ham et forsiktig klapp på kinnet. Blanc ble utvist og mistet finalen Bilic fordømt over en hel fotballverden for filmingen.

- Jeg angrer ikke, sa forsvarsspilleren etter kampen for snart 10 år siden.

I dag sier Bilic at han lærte av episoden. Nå er i stedet alt fokus rettet mot hans aller første mesterskap som trener. Kroatia er en av outsiderne og bør gå videre fra gruppespillet. Da kan alt skje og Bilics popularitet oppnå nye høyder.

Ikke bare blant de musikkelskende supporterne.

Andre fotballåter

Her er et knippe fotballåter fra tidligere EM og VM:

Vi er røde, vi er hvide (Landsholdet) VM 1986

World in Motion (New Order med blant andre Paul Gascoigne) VM 1990

Un Estate Italiana (Gianna Nannini & Edoardo Bennato) VM 1990

Alt for Norge (Jørn Lande med flere) VM 1994

Gräva guld i USA (Glenmark, Eriksson, Strömstedt) VM 1994

Gloryland (Daryl Hall & Sounds of Blackness) VM 1994

Football's coming home/Three Lions (The Lightning Seeds) EM 1996

Bønda fra Nord (Racer) VM 1998

The Cup Of Life/Cope de la Vida (Ricky Martin) VM 1998