Oslo kommune og Kulturdepartementet er enige om kostnadsfordeling, organisering og risikodeling for Oslo-OL i 2022. Det opplyser Byrådet i en pressemelding onsdag formiddag.

«Vi har strukket oss langt for å komme i mål med forhandlingene. Det har vi gjort fordi investeringene er fornuftige, og er prosjekter vi uansett har tenkt å gjennomføre. Da er det også naturlig at Oslo tar en betydelig del av regningen», sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Kommunen har i lengre tid vært i forhandlinger med Kulturdepartementet om fordelingen av OL-regningen ved eventuelle olympiske leker i 2022. Enigheten innebærer blant annet at:

  • Oslo kommune betaler for alle OL-relaterte samferdselsinvesteringer i Oslo

  • Oslo kommune betaler for sin andel av investeringer i idrettsanlegg, i tråd med finansieringsmodellen foreslått av Idrettstinget

  • Oslo kommune betaler alle kostnader i forbindelse med OL-relatert plan— og reguleringsarbeid i kommunen, og investeringer i blå-grønne områdehevingstiltak

Ifølge avtalen vil Oslo kommune dekke eventuelle overskridelser ved investeringer kommunen selv har ansvar for, og vil i tillegg dekke en avtalt og begrenset andel av eventuelle overskridelser av det totale OL-budsjettet.

— Investeringene knyttet til et OL passer godt inn i byens egne planer. Vi er en by i stor vekst, og må sørge for at denne veksten fører til at byen blomstrer, ikke kveles, sier Hallstein Bjercke (V), byråd for kultur og næring.

Avgjørende møte i Høyre onsdag

Avklaringen kommer bare timer før Høyres stortingsgruppe skal møtes for å diskutere OL og gi sitt råd til Regjeringen.

Dersom et tydelig flertall av de 48 stortingsrepresentantene går inn for å fortsette søknadsprosessen ved å gi en statsgaranti, blir det opp til Høyre i regjering å bestemme om de vil foreslå at Stortinget går inn for OL.

Hvis Høyre-gruppen, der ja-siden har vært i flertall, plutselig snur og sier nei, vil det etter all sannsynlighet bety at OL-prosessen legges død.

Ved å ta en større del av regningen kommer Oslo kommune Høyres stortingsgruppe i møte. En slik fordeling har vært et av kravene Ja-flertallet har foreslått å stille som betingelse for et OL-ja.