Andreas Martinsen (25) har havnet i skyggen av Mats Zuccarello i den amerikanske ligaen, men Norges andre NHL-proff kan bli en svært viktig VM-brikke for Roy Johansen.

Med 55 NHL-kamper for Colorado Avalanche fikk Martinsen sitt definitive gjennombrudd på isen denne sesongen. Med sitt oppofrende og fysiske spill fikk han satt seg i respekt hos lagkamerater og ikke minst motstandere.

Han kom med i troppen til VM-oppkjøringskampene mot Danmark og har brukt tiden til å venne seg til de større banene i Europa.

– Det tok jo ikke så lang tid, men selvfølgelig er det en litt annet hockey hvor man har litt mer plass her hjemme. Jeg har jo spilt på stor bane så å si gjennom hele karrieren, så overgangen er ikke så stor, sier Andreas Martinsen til NTB.

Han var aldri i tvil da henvendelsen om å spille i VM kom etter en lang sesong.

– Nei, jeg tvilte aldri. Etter at vi ikke gikk videre til sluttspillet var jeg ganske klar for å spille VM. Komme hjem til Norge, trene og være med de gutta her. Det skal bli morsomt framover, spår NHL-proffen.

Opp— og nedturer

Under Roy Johansen har det vært mest oppturer, men også en nedtur for Martinsen. Han fikk sin landslagsdebut i VM i 2010 i kampen hvor det ble 1-12 mot Canada. Han har siden spilt 39 VM-kamper, men foran Sotsji-OL i 2014 ble han ikke tatt ut.

– Jeg ble vraket til OL, men det er glemt. Der og da var jeg naturligvis skuffet. Det har vel kanskje hjulpet, for jeg fikk en litt sånn «nå skal jeg vise deg at du tok feil»-holdning. Det viser at det nytter å komme seg noe sted selv om man ikke spiller fast på landslaget, sier Martinsen.

Moderklubben er Rosenborg, men dro til NTG på Lillehammer før turen gikk til Düsseldorf og Colorado Avalanche. Han var også innom Leksand, men trivdes ikke i svensk ishockey.

– Jeg føler at jeg har fått masse erfaring, fått se og opplevde hvordan det er der borte i NHL. Jeg har nådd drømmen jeg har hatt siden jeg var bitte liten. Jeg kommer tilbake hit med selvtillit, og jeg føler at jeg har tatt noen steg framover som hockeyspiller. Så er det bare å prøve å utvikle seg enda mer for å bli bedre.

Ingen lette kamper

– Det er ingen lette grupper lenger i VM føler jeg. De lagene som kommer opp fra 1. divisjon – de lagene vi egentlig skal slå – er ikke på samme nivå som de kanskje var for noen år siden. Man må være på til hver eneste kamp. Det er ingen lette kamper

25-åringen spår spennende VM-dager. Han mener Norge har havnet i en enten eller-gruppe.

– Vi kan komme i flyten hvis vi får en bra start, men kanskje må vi slite hvis vi ikke gjør det så bra i de første kampene, sier Martinsen.

– At Zucca er med, er en «superboost» for oss alle. Å få med en slik spiller i laget er selvfølgelig veldig positivt

Tirsdag ettermiddag drar den norske troppen til Moskva hvor det skal trenes onsdag, torsdag og fredag. Lørdag står Danmark for tur i åpningskampen.

Russland, Sverige, Tsjekkia, Sveits, Latvia og Kasakhstan er de øvrige lagene i Norges gruppe.

(©NTB)